Ανησυχία ειδικών για την κυριαρχία της Όμικρον - Τι προβλέπουν

Ανησυχία ειδικών για την κυριαρχία της Όμικρον - Τι προβλέπουν

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα τα οποία ενδέχεται να κινηθούν σε τρεις άξονες, τη νυχτερινή διασκέδαση, την τηλεργασία και το αν θα διεξάγονται οι αθλητικοί αγώνες στα γήπεδα με ή χωρίς θεατές, προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της Όμικρον που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ώστε να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην εκπνοή του 2021.

Η ιλιγγιώδης πορεία του στελέχους Όμικρον αλλάζει τελείως το…. πρωτόκολλο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπου τα κριτήρια για την ένταξη ασθενών σε θεραπεία διευρύνονται εξαιτίας του νέου στελέχους, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς νοσηλευόμενοι και μη που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα. Κι αυτό γιατί τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν «δουλεύουν» στα κρούσματα της Όμικρον, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα δώσουμε με περισσότερη φειδώ, τώρα που το νέο στέλεχος ανοίγει βήμα σε ό,τι αφορά τη διασπορά του και σε λίγες εβδομάδες θα είναι ξεκάθαρα κυρίαρχο.

Η διασπορά της Όμικρον επισπεύδει τις συσκέψεις επιστημόνων και κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολλές χώρες, προκειμένου να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και ταυτόχρονα προκαλεί διπλό πλήγμα στον τουρισμό και τις μετακινήσεις, όχι μόνο δυσκολεύοντας τα ταξίδια με την απαίτηση της διενέργειας πολλών τεστ (PCR ή Rapid) αναλόγως της χώρας αλλά και με την καθήλωση χιλιάδων αεροσκαφών στο έδαφος μέσα στο διάστημα των γιορτών, αφού περισσότερες από 7.000 πτήσεις

Στην Αθήνα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 30%-40% των κρουσμάτων οφείλονται στο νέο στέλεχος που διασπείρεται ταχύτατα, με το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής να έχει 10πλασιατεί μέσα σε λίγα 24ώρα σύμφωνα με τις μετρήσεις του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη.

Η κυριαρχία της Όμικρον ανησυχεί τους ειδικούς – Αναμένονται χιλιάδες κρούσματα, φοβούνται την πίεση στο ΕΣΥ

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού προβληματίζει τους επιστήμονες, με το σενάριο κυριαρχίας της έναντι των υπαρχόντων παραλλαγών να εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο έκρηξης κρουσμάτων πενταψήφιου αριθμού, που θα πιέσει το ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται ΕΟΔΥ και επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι να παρέμβουν για την αναχαίτιση της εξάπλωσής της.

Γιαμαρέλλου: Σε μόλις δυόμιση μέρες η επώαση της Όμικρον

Η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Eλένη Γιαμαρέλλου επισήμανε, μέσω της ΕΡΤ, ότι ο ένας στους 10 που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον είναι ασυμπτωματικός, επομένως τα κρούσματα είναι περισσότερα. Επισήμανε ότι η Όμικρον αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη.

Πρόσθεσε ότι, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάθε 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα διπλασιάζονται, ενώ αντίστοιχα με τη μετάλλαξη Δέλτα, αυτό γινόταν κάθε 15 με 20 ημέρες. Όπως είπε η καθηγήτρια, εάν κάποιος «από την παρέα του ρεβεγιόν» μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Αναφερόμενη στην ανοσία που προσφέρει η τρίτη δόση εμβολίου έναντι της Όμικρον, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι προφυλάσσει κατά 85%.

Ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση, δεν κάνει πυρετό αλλά μόνο φτέρνισμα και καταρροή ενώ δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες, αλλά παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και τους βρόγχους.

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι αν κάποιος έχει συνάχι ή πονόλαιμο ακόμα και το rapid test να βγει αρνητικό, θα πρέπει να κάνει και μοριακό (PCR).

Παγώνη: Ίσως δούμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Δύσκολοι μήνες ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, καθώς πρόκειται για τους δύο μήνες που θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε δε ότι ίσως δούμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά σταδιακά.

Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα συμβάντα θα φανούν από αυτό το δεκαπενθήμερο, διαβλέποντας τη λήψη μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά. Πάντως δήλωσε ότι θεωρεί υπερβολικό το να φτάσουν στις 15.000 τα κρούσματα.

Η κ. Παγώνη προέτρεψε όποιον έχει συνάχι να μην πηγαίνει στη δουλειά του, καθώς, όπως είπε τα συμπτώματα της Όμικρον είναι απλά, όπως «μπούκωμα».

Για τη μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι τα στοιχεία είναι από την Ευρώπη και από την Αφρική και οι ασθενείς που καλούνται να διαχειριστούν στα νοσοκομεία έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα.

Σχετικά με τα σενάρια για την εστίαση, ανέφερε ότι μπορεί να παραμείνουν καθιστοί οι θαμώνες και να λειτουργήσουν έτσι οι επιχειρήσεις, το οποίο είναι προτιμότερο από το να κλείσει ένα μαγαζί.

«Ας ανοίγουν και πιο νωρίς. Στο εξωτερικό τρώνε στις 7 η ώρα και 12 η ώρα είναι μια κανονική ώρα για ύπνο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγώνη εκτίμησε πάντως ότι το Μάιο θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.

Τσακρής: Στο 70% τα ποσοστά της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική

Η νέα παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή.

Όπως ανέφερε, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Διευκρίνισε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμένους με την τρίτη δόση είναι με πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.