Αναζήτηση αγνοούμενων προσφύγων στη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αναζήτηση αγνοούμενων προσφύγων στη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες, που θεωρούνται αγνοούμενοι, αναζητούνται από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) έπειτα από προσωπικές αναφορές που έγιναν το 2015, ενώ μετά τον περιορισμό των προσφυγικών ροών το 2016, οι αναφορές μειώθηκαν στους 40 αγνοούμενους.

Παράλληλα, για το 2015, ο ΕΕΣ συνέβαλε στην προσπάθεια αναγνώρισης της ταυτότητας 350 νεκρών, προσφύγων και μεταναστών, με ειδικά κουτιά για λήψη DNA. Αντίστοιχα, το 2016 συνέβαλε στην αναγνώριση 115 νεκρών αγνώστου ταυτότητας.
"Πρόκειται για αναφορές για αγνοούμενους που έγιναν απευθείας σε εμάς, στην Τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης και Υποστήριξης Προσφύγων, 210-51 40 440" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός με αφορμή εκδήλωση, το απόγευμα, του Τμήματος Θεσσαλονίκης της οργάνωσης. "Υπολογίζουμε ότι το 1/4 των αγνοούμενων αφορά σε παιδιά και νεκρούς" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αυγερινός.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την ίδρυσή του το 1915 μέχρι σήμερα, έχει δραστηριοποιηθεί σε έκρυθμες καταστάσεις, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, αναζητώντας αγνοουμένους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διευκολύνοντας την επικοινωνία αιχμαλώτων, φυλακισμένων και προσφύγων με τους οικείους τους.

Ο κ.Αυγερινός αναφέρθηκε, τέλος, στο νέο πρόγραμμα υποστήριξης που υλοποιεί ο ΕΕΣ σε Ιδρύματα, στη Ρόδο και την Φλώρινα, όπου φιλοξενούνται ανήλικοι και στη διοργάνωση, στις περιοχές αυτές, προγράμματος προαγωγής και αγωγής υγείας στα σχολεία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ