Αναστολή εκδηλώσεων και μάσκα παντού, εισηγούνται οι ειδικοί - Αύριο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Αναστολή εκδηλώσεων και μάσκα παντού, εισηγούνται οι ειδικοί - Αύριο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, καθώς και της μάσκας αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διεξαγωγή τεστ τη 2η και 4η μέρα μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες εισηγούνται άμεσα, πριν τις γιορτές, οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Η Επιτροπή προτείνει όπως πάντα και οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν αύριο, αναφέρουν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών εξετάστηκε ακόμα η εισήγηση μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός λειτουργίας των ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, με ειδική έμφαση στα νυχτερινά μαγαζιά, τα κλαμπ, η επαναφορά των περιορισμών ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους, η διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς κοινό και η επέκταση της τηλεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η τηλεργασία να επεκταθεί από το 20% σήμερα στο 50%, καθώς και να μην πραγματοποιηθούν οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη για να εξεταστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων ως προς την εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Νωρίτερα, την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. 

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στα μέτρα τονίζοντας ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τις πρώτες εβδομάδες τους 2022 υπάρχουν επιλογές όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση, όχι, όμως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση και το 75% εξ αυτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.