Αναστέλλεται προσωρινά η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Βαυαρία

Αναστέλλεται προσωρινά η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Βαυαρία

Για τον κίνδυνο το τρίτο κύμα του κορονοϊού να εξελιχθεί σε «κύμα διαρκείας», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και ζήτησε το ευέλικτο «φρένο έκτακτης ανάγκης» που αποφασίστηκε μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων να μετατραπεί σε «σκληρό φρένο», το οποίο θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα.

Με το βλέμμα στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ενόψει της τηλεδιάσκεψης των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Ζέντερ ζήτησε αυτόματη εφαρμογή μέτρων περιορισμού στην περίπτωση που μια περιοχή υπερβαίνει τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή κάθε κρατίδιο εφαρμόζει μια παραλλαγή αυτού του κανόνα, με δυσάρεστα αποτελέσματα. «Πρέπει να προσέξουμε ώστε το τρίτο κύμα να μην μετατραπεί σε κύμα διαρκείας. Δεν γίνεται να εξαπατήσουμε την πραγματικότητα. Για αυτό είναι σημαντικό την Δευτέρα να ενεργήσουμε με συνέπεια και σύνεση. Το φρένο έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι αξιόπιστο και όχι άλλοθι», δήλωσε ο κ. Ζέντερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των κρατιδίων και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτό το πνεύμα, η κυβέρνηση της Βαυαρίας ανέστειλε νωρίτερα σήμερα την απόφαση για σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Δευτέρα. Σε ανάλογη απόφαση προέβη και η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με την 'Αγγελα Μέρκελ.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με επάρκεια εμβολίων, «η οποία όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σύντομα το θέμα της αδειοδότησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. «Το θέμα είναι πρώτα η γρήγορη αδειοδότηση και, επιπλέον, τα συμβόλαια αγοράς του», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης της κυρίας φον ντερ Λάιεν περί ενδεχόμενης απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ. «Πρέπει η ΕΕ να έχει μια συνετή εξαγωγική πολιτική», είπε σχετικά.

Peter Kneffel/dpa via AP