Αλλόθρησκος, γκέι ή Ρομά πρωθυπουργός; - Τι απαντούν οι Έλληνες

Αλλόθρησκος, γκέι ή Ρομά πρωθυπουργός; - Τι απαντούν οι Έλληνες

Άνετα θα ένιωθε η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών στο ενδεχόμενο να βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού κάποιος με διαφορετική θρησκεία ή χρώμα, ενώ διαφορετικά είναι τα πράγματα όσον αφορά το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρωθυπουργός ένας Ρομά η γκέι. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Ευρωβαρόμετρο.

Μία από τις ερωτήσεις της έρευνας ήταν πως θα αισθάνονταν εάν ένα μέλος των διαφορετικών ομάδων αναλάμβανε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι θα ένιωθε πολύ άνετα με πρωθυπουργό με διαφορετικό χρώμα δέρματος από την πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ το 50% θα δεχόταν με πολύ άνεση ένας πρωθυπουργό από διαφορετικό θρήσκευμα.

Αντίστοιχα οι Έλληνες δηλώνουν πολύ άνετοι με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% και ένας νέος άνθρωπος σε ποσοστό 85%. Απόλυτα άνετοι δηλώνουν ότι θα ήταν σε ποσοστό 82% με την εκλογή ενός ανθρώπου με αναπηρία και σε ποσοστό 76% ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Τα πράγματα αντιστρέφονται όσον αφορά τους Ρομά, τους γκέι και τους τρανσέξουαλ. Συγκεκριμένα, το 44% δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε απολύτως άβολα αν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ένας Ρομά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους τρανσέξουαλ και τους γκέι είναι 47% και 38%.

Οι Έλληνες εμφανίζονται κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας. Σε ερώτηση αν θα αισθάνονταν πολύ άνετα με έναν συνάδελφο που θα ήταν μαύρος το 77% απαντά θετικά. Το 56% απαντά θετικά για το ενδεχόμενο ενός γκέι, λεσβίας ή bisexual συναδέλφου και το 50% για έναν Ρομά συνάδελφο.

Στο ερώτημα εάν θα αισθάνονταν πολύ άνετα το παιδί τους να ερωτευθεί ένα μαύρο άνθρωπο το 41% απαντά θετικά. Το 17% απαντά ότι θα αισθανόταν πολύ άνετα στην περίπτωση που το παιδί του επέλεγε έναν σύντροφο του ίδιου φύλου και το 30% με έναν μουσουλμάνο. Για το ενδεχόμενο ενός Ρομά συντρόφου το 21% δηλώνει πολύ άνετο.  

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 25 Μαΐου 2019, μεταξύ 1.016 ερωτηθέντων, και δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.