Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ για νοσηλείες και διασωληνώσεις

Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ για νοσηλείες και διασωληνώσεις

Αλλαγές προωθούνται στον τρόπο καταγραφής των ευρημάτων που αφορούν κυρίως τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στο πλαίσιο της συνάντησης  δημοσιογράφους. Στόχος να μην δίνεται το λάθος μήνυμα πως εμβολιασμένοι άνθρωποι καταλήγουν ευκολότερα στην εντατική από ό,τι στην πραγματικότητα ισχύει.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Θεοκλής Ζαούτης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ιατρικού ρεπορτάζ τους ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν ώστε να υπολογίζεται το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών που νοσούν και διασωληνώνονται στο σύνολο των μη εμβολιασμένων ανθρώπων. Αντίστοιχα, θα υπολογίζεται ο αριθμός των εμβολιασμένων ασθενών που φτάνουν στην εντατική στο σύνολο των εμβολιασμένων.

Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν μπορεί να μετράμε μήλα και πορτοκάλια μαζί» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία λεπτομερέστερη καταγραφή για να βγαίνουν τα ποσοστά των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί και νοσούν τόσο βαριά ώστε χρειάζεται να διασωληνωθούν, με σωστό παρονομαστή στο κλάσμα.

Εάν σε αυτήν την ανάγνωση διαβαστούν σωστά τα στοιχεία, προκύπτει το πολύ σημαντικό εύρημα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 89%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές προωθούνται ώστε να μην βγαίνει το λάθος μήνυμα πως εμβολιασμένοι άνθρωποι καταλήγουν ευκολότερα στην εντατική από ό,τι στην πραγματικότητα ισχύει.

Παράλληλα, ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τους θανάτους από κορονοϊό σε όλες τις χώρες - τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ώστε να μην εμφανίζεται κάποια χώρα με περισσότερους θανάτους χωρίς ωστόσο να συγκρίνονται τα ίδια μεγέθη με τις άλλες χώρες, θα προβεί σε αίτημα στο ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχο ECDC ώστε να έχουμε ένα ενοποιημένο σύστημα καταγραφής.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Μεγάλη Βρετανία αποδίδει στον κορονοϊό οποιοδήποτε θάνατο συμβεί εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ του ασθενή. Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πρωτόκολλο του ΠΟΥ, και καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση, το οποίο όμως δεν τηρείται από άλλες χώρες. Στη Βρετανία υπολογίζουν τους θανάτους από covid-19, μέχρι και 28 μέρες από τη διάγνωση. Όπως είπε ο Χρ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η Ισπανία από την άλλη ακολουθεί δικό της σύστημα σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος αποδίδεται στον κορονοϊό αν συμβεί εντός 30 ήμερων από το θετικό τεστ, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα θετικά μοριακά τεστ νοσηλευόμενου ασθενούς για να κατοχυρώσουν έναν θάνατο ως οφειλόμενο στον κορονοϊό.

Αρκετές χώρες μετρούν ως θάνατο από κορονοϊό μόνο τους θανάτους που καταγράφονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς και όχι αφού ο ασθενής πάρει εξιτήριο και πάει σπίτι του δηλαδή δεν μετρούν θανάτους post Covid και δεν μετρούν θανάτους από υποκείμενο αφού έχει παρέλθει η λοίμωξη του κορονοϊού.

Καθίσταται, λοιπόν, επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σύστημα καταγραφής γιατί μέσω αυτών των σκληρών δεικτών σχεδιάζονται πολιτικές υγείας με την υιοθέτηση μέτρων και θα πρέπει η εικόνα να είναι ξεκάθαρη.