Αλ. Τσίπρας: Οι ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι ευθύνονται, όχι εμείς

Αλ. Τσίπρας: Οι ακραίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι ευθύνονται, όχι εμείς

Τις κυβερνητικές αστοχίες στους «ακραίους ευρωπαϊκούς συντηρητικούς κύκλους» μεταλαμπάδευσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το «παράλληλο πρόγραμμα». Επιχείρησε, δε, να εξηγήσει ότι δεν «υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα», αλλά στην «χειρότερη περίπτωση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο των ροών», αδειάζοντας ουσιαστικά υπουργούς, όπως τον Γ. Μουζάλα, όπου μιλούσαν ευθέως για κλειστά σύνορα. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική πλευρά απείλησε ακόμα και να μην δεχθεί τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αν οι ροές…

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας για τους «ανεύθυνους γραφειοκράτες» που κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό, και μάλιστα επιχείρησε να επιδείξει την πυγμή της ελληνικής κυβέρνηση. «Καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν θα πρέπει πρώτα να σκεφτούν», είπε και συμπλήρωσε: «Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Από τη μία η αίσθηση ότι για κάποιους υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν και για κάποιους άλλους α λα καρτ τήρηση των υποχρεώσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας …μπερδεύτηκε σχετικά  με τα hotspots, αφού υπενθύμισε ότι  « ο κ. Πλακιωτάκης είχε πει στο Συμβούλιο Αρχηγών ότι τα hotspots δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν», ξεχνώντας φυσικά ότι το ίδιο είχε πει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.  Παράλληλα, μίλησε για την συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία τώρα -κατά τον πρωθυπουργό- «εξασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και βάζει τέλος στο blame game» και ξεκαθάρισε ότι τo NATO δεν θα επιχειρεί στα ελληνικά ύδατα, αλλά θα παρακολουθεί και θα ελέγχει διακινητές στις τουρκικές ακτές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να το ψηφίσει το ασφαλιστικό, αλλά έστω το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο και χαρακτήρισε «τομή για την  προστασία των αδυνάτων».« Έχουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε με την κοινωνία όρθια», τόνισε επίσης.

Σε ότι αφορά την λίστα Μπόργιανς ο κ. Τσίπρας το άφησε για το τέλος, προκειμένου να το «σηκώσει» εκ νέου. «Υπάρχει μια λυσσαλέα προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση από τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι όλοι το ίδιο είναι. Και μιλάει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστέρας . Να είστε πιο προσεκτικός  γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια», είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό διότι ήταν τότε κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο –πετώντας την μπάλα στην εξέδρα- να απειλήσει ότι «θα πάμε μέχρι τέλους το θέμα της Siemens και πως τίποτα δεν θα ξεχαστεί».

 Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

Με το γνωστό (χιλιοειπωμένο) επιχείρημα ότι η ΝΔ δεν έβαλε μυαλό, παρότι έχασε τέσσερις εκλογικές μάχες, πρόβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στον αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υποστήριξε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές». Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδείξει ότι η ΝΔ έχει συστρατευθεί με τους ευρωπαϊκούς συντηρητικούς κύκλους. «Στο προσφυγικό να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ιδίως σε μία κρίσιμη στιγμή. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για ένα νέο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνομιλεί με ηγέτες κρατών που έχουν άλλη πολιτική, να καταφέρει να συνδυάσει και το ευρωπαϊκό κοστούμι και το ελληνικό», υπογράμμισε.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης