Αφγανιστάν: J. Kerry κάλεσε τους Ταλιμπάν να διαλέξουν τον δρόμο της «έντιμης» ειρήνης

Αφγανιστάν: J. Kerry κάλεσε τους Ταλιμπάν να διαλέξουν τον δρόμο της «έντιμης» ειρήνης

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να θεωρήσουν τη συμφωνία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και του πολέμαρχου Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ ως έναν δρόμο προς μια «έντιμη» ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες ο Κέρι τόνισε ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο πεδίο της μάχης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ειρηνευτική συμφωνία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της οργάνωσης Χεζμπ-ι- Ισλάμι, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χεκματιάρ, «μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες της χώρας».

«Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός προς ένα έντιμο τέλος στη σύγκρουση που ξεκίνησαν οι Ταλιμπάν. Είναι μια σύγκρουση που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδηθεί στο πεδίο της μάχης. Μια πολιτική συμφωνία με την αφγανική κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση, να διασφαλιστεί βιώσιμη σταθερότητα και να επιτευχθεί τελικά πλήρης αποχώρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι που είναι στόχος» των Ταλιμπάν, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Βάσει της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας το κίνημα του Χεκματιάρ θα πρέπει να τερματίσει τη βία, να διακόψει κάθε δεσμό με διεθνείς οργανώσεις ανταρτών και να αποδεχθεί το αφγανικό σύνταγμα.

«Σε αντάλλαγμα για την τήρηση αυτών των δεσμεύσεων, το κίνημα του Χεκματιάρ θα μπορέσει να βγει από τη σκιά και να ενταχθεί στην αφγανική κοινωνία», εξήγησε ο Κέρι.

Στη διάσκεψη των Βρυξελλών δωρήτριες χώρες αναμένεται να δεσμευθούν να δίνουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν, γεγονός το οποίο ο Κέρι τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη πως ο κόσμος θα σταθεί στο πλευρό του Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν απλώς να περιμένουν να αποχωρήσουμε (...) Δεν θα εγκαταλείψουμε τους Αφγανούς φίλους μας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ