7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Erdogan: Συζητάμε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της Ράκκα

Erdogan: Συζητάμε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση της Ράκκα

O πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ράκκα της Συρίας, από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Erdogan μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει στις Η.Π.Α. ότι τα συριακά παρακλάδια του ΡΚΚ, το PYD και το YPG δεν πρέπει να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Γνωρίζουμε την ιστορία και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την περιοχή», δήλωσε ο Erdogan και πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για τις κινήσεις που θα γίνουν ώστε να απελευθερωθεί η πόλη της Ράκκα από τους τζιχαντιστές.

Η Τουρκία έχει πολλές φορές απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την συνύπαρξη του τουρκικού στρατού με την «τρομοκρατική ομάδα» PYD.

«Η Μανμπίτζ πρέπει να καθαριστεί από τους τρομοκράτες της PYD, δεν μπορούμε να πάμε πίσω από αυτό και έχουμε εκφράσει αυτή μας τη θέση στους συμμάχους μας. Στόχος μας είναι να σχηματίσουμε μια ζώνη έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα είναι ελεύθερη από τρομοκράτες», δήλωσε ο Erdogan.

Ο Erdogan επανέλαβε τέλος ότι η Τουρκία θέλει να έχει θέση στο τραπέζι όσον αφορά τη Μοσούλη, γυρνώντας την πλάτη στο Ιράκ που ζήτησε από τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη στρατιωτική βάση της Μπασίκα.

Πηγή: skai.gr