Συζήτηση: «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» σε ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συζήτηση: «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» σε ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel

Πώς είναι να ζεις εκτός Ιστορίας; Να παραμένεις αόρατος και να γίνεσαι ορατός μόνο τη στιγμή του βίαιου αφανισμού; Να αποκλείεσαι από την ιδιότητα του πολίτη και να καλείσαι να απολογηθείς για τον αποκλεισμό σου; Έχει αξία η ζωή σου αν είσαι Ρομά στην Ελλάδα;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργάνωσε μια συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και τις δυναμικές των Ρομά, δίνοντας τον λόγο και τον χώρο στα άτομα της ίδιας της κοινότητας. Να πουν την ιστορία τους, για την καθημερινότητά τους και τις άγνωστες, ένδοξες στιγμές τους, για τις τέχνες και τον πολιτισμό, για τις λύπες και την περηφάνια, για τις ματαιώσεις και τις διεκδικήσεις. Η συζήτηση με τίτλο «Οι Ρομά χωρίς διαμεσολάβηση» θα κάνει ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube, στις 31 Μαΐου 2023.

Η κοινότητα των Ρομά, πολυσχιδής και πολυδιάστατη, με μακραίωνη παρουσία στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερη συμβολή στον πολιτισμό, είναι εξοστρακισμένη. Εξοστρακισμένη από τους ιστούς των πόλεων, από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που αντιμετωπίζει πολλές και πολλαπλές μορφές διακρίσεων.

Οι ψηφιακές συζητήσεις «Society Uncensored» πραγματοποιούνται πλέον με φυσική παρουσία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, δίνοντας το βήμα σε πολίτες, ώστε να γίνουν ενεργό μέρος της συζήτησης. Στο δεύτερο μέρος της κάθε συζήτησης παρουσιάζονται απόψεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού, σε έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς λογοκρισία.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζονται επίσης ευρήματα που συλλέχθηκαν από το Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και από το πρόγραμμα «JustRom» της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη Δικαιοσύνη. Στο τέλος του επεισοδίου παρουσιάζονται οι ερωτήσεις του κοινού, όπως κινηματογραφήθηκαν στη ζωντανή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη.

Το Society Uncensored 

Το νέο επεισόδιο με θέμα τους Ρομά ανήκει στη σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης, «Society Uncensored», που ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με πάνω από 550.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις έχουν προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις, προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν, ενώ ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο.

Κεντρικός πυρήνας των επεισοδίων είναι το στρογγυλό τραπέζι, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι συζητήσεις πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.