Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ της μονάδας αποβλήτων δυτικού τομέα Μακεδονίας 200 εκατ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ της μονάδας αποβλήτων δυτικού τομέα Μακεδονίας 200 εκατ. ευρώ

Έτοιμοι για τη μάχη για το ΣΔΙΤ 200 εκατ. ευρώ της μονάδας αποβλήτων στη  Βόρεια Ελλάδα, είναι οι πέντε υποψήφιες κοινοπραξίες με την παρουσία όλων των ισχυρών των κατασκευών, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες με τον ανταγωνιστικό διάλογο να έχει ολοκληρωθεί και έπεται η υποβολή οικονομικών προσφορών.

Ειδικότερα, πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του τοπικού Φο.Δ.Σ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κήρυξε το πέρας της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους διεκδικητές του έργου, ήτοι τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, που είχε εκκινήσει το 2022.

Συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο που διεξήχθη σε δύο κύκλους  είχαν και οι 5 υποψήφιοι  που συνεχίζουν στην τελική φάση, δηλαδή στο στάδιο υποβολής οικονομικών προσφορών.

Ο διαγωνισμός, εκτιμώμενου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω ΣΔΙΤ, και ειδικότερα της «ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΚΜ)».

Πλέον, οι διεκδικητές αναμένουν επισήμως τόσο τη σχετική απόφαση του τοπικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όσο και τη σχετική πρόσκληση για να καταθέσουν προσφορές

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είχε φθάσει στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του ο Δήμου Λαγκαδά μαζί με άλλους φορείς/οργανώσεις, κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και για λόγους που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, και με τη χωροθέτηση της προβλεπόμενης μονάδας, για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο ιδιαίτερο περιβάλλον κ.α. 

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.

 Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ. 

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.