Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι φέρνει η αναγέννησή τους σε ενέργεια, άμυνα και εμπορική ναυτιλία
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι φέρνει η αναγέννησή τους σε ενέργεια, άμυνα και εμπορική ναυτιλία

Την επανατοποθέτηση της Ελλάδας γεωστρατηγικά,  την μετατροπή της σε γεωστρατηγικό κόμβο για την επάρκεια της Ευρώπης σε LNG, LPG και πλατφόρμες αιολικής ενέργειας, αλλά και την πλήρη αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας σηματοδοτεί η συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη μεταξύ του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC και του ομίλου Onex.

Η χθεσινή υπογραφή βάσει της οποίας προβλέπεται η παροχή 125 εκατ. δολαρίων για την αναγέννηση των Ναυπηγείων μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Ξενοκώστα, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Onex « μια παρακαταθήκη, μια σφραγίδα φιλίας μεταξύ δύο λαών, του αμερικάνικου και του ελληνικού», ενεργοποιεί κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κεφάλαια τα οποία αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά στον μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε έναν υπερσύγχρονο ναυπηγικό κόμβο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σημαντική όπως ανέφερε ο Π. Ξενοκώστας, είναι η συνεισφορά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας στο εγχείρημα καθώς από τα πλοία που έχουν μπει στην Σύρο το 78% είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και το 83% στην Ελευσίνα αντίστοιχα.

Ο Π. Ξενοκώστας επιχείρησε στο περιθώριο της εκδήλωσης να σκιαγραφήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ONEX, δηλώνοντας ότι «Θα επικεντρωθούμε στην εμπορική ναυτιλία, σε ειδικά ενεργειακά πλοία LNG και LPG. Ουσιαστικά, θα επικεντρωθούμε στην επόμενη ημέρα των Ναυπηγείων και θα εστιάσουμε στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στην ασφάλεια. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα ακόμη πρόγραμμα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 3 χρόνια στα Ναυπηγεία της Σύρου, που παράλληλα με την Ελευσίνα δημιουργεί μια ενιαία πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί κάθετα την “πράσινη” μετάβαση».,

Ο ίδιος ανέφερε ότι, «Θα μπορούμε να κατασκευάζουμε κάθετα πλωτές ανεμογεννήτριες, για πλωτά ναυπηγήματα 4-5 χιλιάδων τόνων τα οποία τοποθετούνται 6 ναυτικά μίλια και πλέον και επί της ουσίας μιλάμε για ενεργειακά πλοία. Εκεί πάει η μετάβαση.

Επίσης, η ΟΝΕΧ θα έχει την δυνατότητα να παράγει αιολική ενέργεια μέσω θυγατρικών της εταιρειών για τις ανάγκες των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. «Θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό», σημείωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο DFC επενδύει στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που επενδύει στην Ευρώπη και η πρώτη φορά που επενδύει στον ναυπηγικό κλάδο παγκοσμίως, κάτι το οποίο χρειάστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση από το αμερικανικό κογκρέσο .

«Αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει πολλά για την ONEX, για τη ναυπηγική βιομηχανία, κυρίως όμως για την ίδια τη χώρα. Είναι μια συμφωνία που σφραγίζει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ», σχολίασε.

To πλάνο της Onex, όπως το ανέλυσε ο ίδιος προβλέπει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ (CAPEX) σε ό,τι αφορά υποδομές, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους για τα επόμενα χρόνια, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε παρελθοντικές υποχρεώσεις (επιστροφές σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους) που έχει αναλάβει η Onex στο πλαίσιο της διάσωσης των Ναυπηγείων.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει επενδύσει 23 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Από αυτά πάνω από 6 εκατ. ευρώ αφορούν μισθοδοσία εργαζομένων κατά την ενδιάμεση περίοδο και λειτουργία και 8 εκατ. ευρώ χρέη στους εργαζομένους από την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Αναφερόμενος στο κομμάτι της εμπορικής ναυτιλίας, σημείωσε ότι στόχος της Onex είναι η εξυπηρέτηση 200 πλοίων ετησίως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αριθμός που ανεβαίνει στα 300, συμπεριλαμβανομένων των 100 που εξυπηρετούνται ανά έτος στα Ναυπηγεία της Σύρου, και η δημιουργία σε βάθος 3ετίας 3.000 θέσεων απασχόλησης, με την επίδραση στο ΑΕΠ να εκτιμάται στο 1%.

Πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης, χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης»,  «Πρόκειται για μια Panamax, smart δεξαμενή, πλήρως ανακαινισμένη, που μαζί με τη δεξαμενή που έχουμε εγκαταστήσει ήδη στη Σύρο είναι οι μεγαλύτερες που διαθέτει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε ο επικεφαλής της Onex. Τόνισε δε ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της δεξαμενής Aframax, που θα προσελκύσει περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία στην Ελλάδα και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι τα μέσα στο 2025 όταν και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα δύο νέες δεξαμενές, μία για τη Σύρο και μία για την Ελευσίνα, αλλάζοντας το αποτύπωμα της Ελλάδας στη ναυπηγική βιομηχανία. Οι νέες δεξαμενές των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ονομαστούν προς τιμή των ιδρυτών των Ναυπηγείων στην Ελλάδα, “Γιάννης Γουλανδρής” και “Σταύρος Νιάρχος”.

Όσον αφορά στο αμυντικό σκέλος που αναμένεται να αναπτυχθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν επιλεγεί ως συνεργάτης υπό την ONEX,  από τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri, ο κ. Π. Ξενοκώστας αρκέστηκε να αναφέρει ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fincantieri είναι ένας από τους δύο βασικούς διεκδικητές του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με την γαλλική Naval Group και τον περασμένο Δεκέμβριο, υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και μιας βάσης υποστήριξης του κύκλου ζωής τους, η οποία θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Onex Naval and Maritime Elefsis Shipyards.

Η εν λόγω συμφωνία, αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία, ενώ αποτελεί μια συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον αμυντικό τομέα και ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην πλήρη τους λειτουργία θα μπορούν να εξυπηρετούν 12 πλοία ταυτόχρονα. Μέχρι σήμερα στα Ναυπηγεία της Σύρου έχουν επισκευαστεί 426 πλοία και στην Ελευσίνα 50 πλοία, με τον Π. Ξενοκώστα να εκτιμά ότι ο τζίρος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην πλήρη λειτουργία τους θα διαμορφωθεί πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία της Σύρου, ο επικεφαλής της Onex είπε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε υποδομές και 30 εκατ. ευρώ έχουν αποδοθεί ήδη στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία από οφειλές που δημιουργήθηκαν από προηγούμενα επιχειρηματικά σχήματα.

Αυτό που γίνεται στη Σύρο εδώ και 4 χρόνια είναι ότι περίπου 20 εκατ. δολάρια ανά έτος επιστρέφουν στους εργαζομένους, στην τοπική κοινωνία και στους προμηθευτές, δημιουργώντας μία επίδραση στο ΑΕΠ όχι μόνο της Σύρου και των Κυκλάδων, αλλά της Ελλάδας, πάνω από 650 εκατ. ευρώ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Π. Ξενοκώστας, εκτιμώντας ότι ο τζίρος στα Ναυπηγεία της Σύρου το 2023 θα διαμορφωθεί στα 52-53 εκατ. ευρώ.

Το «παρών» στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας με το DFC έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης,  ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, ο Σκοτ Νέιθαν, CEO του DFC, καθώς και πλήθος εκπροσώπων από τον χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας. Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν θα δημιουργήσει μόνο θέσεις εργασίας, αλλά αφορά επίσης μια ευρύτερη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, ευκαιριών και ασφάλειας. Αυτό είναι το είδος της εταιρικής σχέσης που ανέδειξε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το οποίο η Development Finance Corporation εργάζεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος τoυ DFC, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μετασχηματιστεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. «Η επένδυση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που εκτιμούν οι ΗΠΑ», προσέθεσε.

O Γιώργος Τσούνης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτεί δράσεις και πρωτοβουλίες που παρέχουν στους εταίρους μας υψηλής ποιότητας υποδομές και αξιόπιστη πρόσβαση στο πεδίο της ενέργειας. Στο πρόσωπο της ONEX και της ελληνικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βρει εξαιρετικά ικανούς και αποτελεσματικούς εταίρους. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επένδυση των 125 εκατ. δολαρίων θα επιτρέψει στον Πάνο Ξενοκώστα και στην ONEX να πετύχουν εδώ, αυτό που έχουν ήδη πραγματοποιήσει στη Σύρο».

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιλέγουν και στηρίζουν με τις παραγγελίες των πλοίων τους τα ελληνικά Ναυπηγεία, διότι με αυτήν την νοοτροπία θα μπορέσει η ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της να πάει μπροστά», επεσήμανε ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε:« Η σημερινή υπογραφή του μεγάλου ομολογιακού δανείου των 125 εκατ. δολαρίων από έναν αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό οργανισμό δείχνει πόσο πιστεύουν οι εταίροι μας σε αυτό το οποίο κάνει σήμερα η Ελλάδα και σε αυτό το οποίο κάνει σήμερα η ONEX. Αλλά πέρα και πάνω απ’ όλα, πόσο πιστεύουν στη δυνατότητα και στις δεξιότητες που έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στα ελληνικά Ναυπηγεία».