Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανένα «κρυφτούλι» γύρω από τις προκαταβολές, τα πριμ και τις διεκδικήσεις εργοληπτικών εταιρειών στα εν εξελίξει μικρά και μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα δια στόματος υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κρούοντας τον κώδωνα, ώστε να γίνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση πως κανείς δεν θα καρπωθεί από το ελληνικό κράτος χρήματα που δεν δικαιούται.
Στην κατασκευαστική αγορά συζητείται εντόνως το θέμα των εταιρειών που έλαβαν πριμ έγκαιρης παράδοσης, αλλά η αποπεράτωση των έργων τους καθυστερεί χαρακτηριστικά.
Θέμα το οποίο όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά δημιουργεί και δυσκολίες σε επίπεδο προοπτικών για τέτοιες περιπτώσεις καθώς εάν το δημόσιο ανακτήσει τελικά τα πριμ, λόγω των καθυστερήσεων αυτών, το οικονομικό πρόβλημα που θα προκληθεί στους συγκεκριμένους εργολήπτες θα είναι τεράστιο.
Γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς σε μια αγορά που πλέον κινείται με νέες ταχύτητες και η έγκαιρη και άρτια παράδοση έργων είναι ζητούμενο, αλλά και δικλείδα ασφαλείας για το ανεκτέλεστο των 15 και πλέον δισ. ευρώ των μεγάλων κατασκευαστικών, αλλά και για τα μεγάλα έργα που έρχονται.
Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση του έργου της νέας γραμμής του Μετρό της Αθήνας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδας και ήδη γνωρίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση με εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματός του.
Πιο συγκεκριμένα, το θέμα τέθηκε ξανά επί τάπητος με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Μιχαηλίδη, ο Ν. Ταχιάος δήλωσε: «Εάν υπάρχουν εργοληπτικές επιχειρήσεις, που στο μυαλό τους έχουν ότι παίζουμε κρυφτούλι μία με τις προκαταβολές των έργων, μία με τα πριμ ή με διάφορα claims, με διάφορες απαιτήσεις που προκύπτουν στα έργα, μακριά από εμάς αυτή η διαχείριση. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».
Ο υφυπουργός Υποδομών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστραφεί στο κράτος πριμ από οποιονδήποτε ανάδοχο, εφόσον υπάρξει παράταση ενός έργου, ασχέτως ποσού σύμβασης.
Μάλιστα, ο Ν. Ταχιάος ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση αυτή «θα καταπέσουν εγγυητικές, θα συμψηφιστεί με τους επόμενους λογαριασμούς, αλλά κανένας δεν θα καρπωθεί από το ελληνικό δημόσιο χρήματα τα οποία δεν δικαιούται σε μια αμοιβαία σχέση, η οποία αφορούσε την έγκαιρη εκτέλεση του έργου το οποίο είχε αναλάβει».
Ο Ν. Ταχιάος επικαλέστηκε νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που ορίζει ξεκάθαρα ότι εάν ένας εργολήπτης, που έχει λάβει πριμ, δεν τηρήσει στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα του έργου, τότε το πριμ επιστρέφεται στο δημόσιο, δεδομένου ότι για τη λήψη του, έχει προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή στο κράτος. Η παρέμβαση του υφυπουργού Υποδομών ήρθε την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πολύ σημαντικά και μεγάλα έργα ανά τη χώρα κι εν όψει μάλιστα της εκκίνησης καινούριων έργων, νέας γενιάς, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
Έτσι, μόνο ανεπίκαιρες δεν είναι οι φωνές που ζητούν τη θέσπιση και ποιοτικών κριτηρίων στη δημοπράτηση των έργων, προκειμένου αυτά να ανατίθενται σε εργολήπτες που έχουν την οικονομική βάση και την τεχνική ικανότητα να υλοποιήσουν τις συμβάσεις που αναλαμβάνουν, χάριν της οικονομικής ανάπτυξης και της τεχνικής και κοινωνικής προόδου.