Intralot: Αναχρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο, έρχονται νέα συμβόλαια

Intralot: Αναχρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο, έρχονται νέα συμβόλαια

Έως το Σεπτέμβριο αναμένει η διοίκηση της Intralot να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου 356 εκατ. ευρώ με την διοίκηση να προσδοκά διψήφιο ανάπτυξης των EBITDA το 2023, με την Αμερική να συνεισφέρει τα μισά από αυτά και την Τουρκία  να δίνει συνεχώς αυξημένα μερίδια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρυσόστομος Σφάτος κατά την ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η διοίκηση αναμένει διψήφιο ρυθμό αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), σημειώνοντας ότι η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο συμβόλαιο τεχνολογίας στο εξωτερικό που θα εξασφαλίσει στην Intralot σταθερή ροή εσόδων στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια τεχνολογίας, όπως αυτά που η εταιρεία διατηρεί στις ΗΠΑ αποδίδουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Να σημειωθεί δε πως παρότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2022, διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα για την τρίμηνη περίοδο που έληξε την 31 η Μαρτίου 2023, στα €89,5 εκατ. (-8,4%), εξαιρώντας τον αντίκτυπο από τη μη συνέχιση της άδειας στη Μάλτα, τα υφιστάμενα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 17,5%. 

Στο σύνολο του  κύκλου εργασιών, τα Παιχνίδια Λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών, αποτελώντας το 60,4% των εσόδων, με τον Αθλητικό Στοιχηματισμό να έπεται με συμβολή 17,5%. Tα VLTs αποτέλεσαν το 12,5%, τα Συμβόλαια Τεχνολογίας συνεισέφεραν το 9,5% ενώ οι Ιπποδρομίες / Κυνοδρομίες το 0,1% των συνολικών εσόδων μας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο όμιλος εμφάνισε EBITDA 33,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 ως απόρροια της εξόδου από αγορές με χαμηλά περιθώρια κέρδους όπως η Μάλτα και της επικέντρωσης σε αγορές με συμβόλαια τεχνολογίας που έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους γεγονός που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του A' τριμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σφάτο στο σύνολο του έτους όσον αφορά στα EBITDA θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τα 122 εκατ. ευρώ που πέτυχε ο όμιλος στο σύνολο του 2022, ενώ  έως τον Σεπτέμβριο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου με ανεξόφλητο υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ και κουπόνι 5,25%, το οποίο λήγει το Σεπτέμβριο του 2024. 

Αν και η οικονομική συγκυρία που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολη λόγω των διεθνών συνθηκών και της αύξησης του κόστους χρήματος η εταιρεία έχει εισέλθει σε αυτές έχοντας πετύχει μείωση του Καθαρού Δανεισμού αλλά και βελτιωμένη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA που υποχώρησε στο τρίμηνο στο 3,6x από 4,0x το Δεκέμβριο του 2022.

Άλλωστε πρόθεση της διοίκησης είναι με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, να τακτοποιηθεί και το λογιστικό θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, ώστε να εξέλθει η μετοχή από το καθεστώς επιτήρησης. 

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως λόγω της λήξης του συμβολαίου στη Μάλτα τον Ιούλιο του 2022.

Τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 29,2% στα 33,7 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 37,7% από 26,7%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,7 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο τρίμηνο. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατεγράφη και σημαντική μείωση των εξόδων με το κόστος πωληθέντων να μειώνεται στα 57 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές έφτασαν τα 37,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 115% σε σχέση με τα 17 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 29 εκατ. ευρώ στα 471 εκατ. ευρώ, με τη σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA (του τελευταίου δωδεκαμήνου) να υποχωρεί στο 3,6x από 4,5x το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 4x στο τέλος του 2022.

Ο τζίρος των 89,5 εκατ. ευρώ προήλθε από τις συμβάσεις τεχνολογίας (61,4 εκατ. ευρώ), τη διαχείριση παιχνιδιών για λογαριασμό τρίτων (16,9 εκατ. ευρώ) και τη λειτουργία παιχνιδιών (11,2 εκατ. ευρώ).

Ανά γεωγραφική περιοχή, τα έσοδα προήλθαν κατά 58,2 εκατ. ευρώ από Βόρεια και Νότια Αμερική, κατά 15,6 εκατ. ευρώ από Ευρώπη και κατά 21,5 εκατ. ευρώ από άλλες χώρες.

Ξεχώρισε η αγορά της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) με αύξηση εσόδων κατά 4,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 17,8 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική θυγατρική Intralot Ιnc. έφερε το 53% του συνολικού EBITDA του τριμήνου.

Επίσης, η αγορά της Τουρκίας έχει «αναθερμανθεί» με τη θυγατρική κατά 50% Bilyoner να κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς. Η Bilyoner δραστηριοποιείται αποκλειστικά στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, τα οποία πλέον αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου της αγοράς στη γείτονα χώρα.

Επίσης, κατά το Α’ τρίμηνο του 2023, η τοπική αγορά Αθλητικού Στοιχηματισμού επεκτάθηκε σχεδόν κατά 2,2 φορές σε ετήσια βάση. Η επίδοση σε όρους Ευρώ αντισταθμίστηκε εν μέρει από την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας (+28,1% ανατίμηση του Ευρώ σε σχέση με την περασμένη χρονιά),

Ο όμιλος το πρώτο τρίμηνο δαπάνησε για επενδύσεις 7,2 εκατ ευρώ, για τόκους πλήρωσε 14,3 εκατ. έναντι 19,3 εκατ. λόγω της μείωσης του δανεισμού το 2022, ενώ το πρώτο τρίμηνο  αποπλήρωσε επιπλέον δάνεια 2,9 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις leasing 1,5 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση της Εταιρείας διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες από την ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών Λοταρίας και Αθλητικού Στοιχηματισμού και της αυξανόμενης ρύθμισης της αγοράς i-lottery αλλά και από την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε συνδυασμό με την ωρίμανση των νέων τεχνολογικών λύσεων της INTRALOT για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Λοταριών η Εταιρεία είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερα έργα τεχνολογίας με αυξημένο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.