Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), ανέπτυξε ένα προηγμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά την τεχνολογία των αεροσκαφών υψηλής ταχύτητας, της εξερεύνησης του διαστήματος και άλλων τομέων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids και επιλέχθηκε ως Editor’s Pick, καταδεικνύοντας τη συμβολή της έρευνας στην επίλυση εξαιρετικά πολύπλοκων επιστημονικών προβλημάτων.
Χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό μοντέλο βαθιάς μάθησης (Transformer), η ομάδα διερεύνησε τα ωστικά κύματα και τον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν με εύκαμπτες κατασκευές σε ακραίες συνθήκες, όπως οι υπερηχητικές πτήσεις. Το μοντέλο ΤΝ εκπαιδεύτηκε σε πειραματικά δεδομένα από εξειδικευμένες δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα με συνθήκες που έφταναν έως και Mach 5.3. Η τεχνολογία αυτή έχει άμεση εφαρμογή στον σχεδιασμό αεροδιαστημικών οχημάτων, καθιστώντας τα ασφαλέστερα, πιο αποτελεσµατικά και ανθεκτικά σε υψηλές ταχύτητες.
Πέρα από την αεροδιαστημική, η μελέτη έχει ευρείες εφαρμογές σε τομείς όπως οι ανεμογεννήτριες, η αυτοκινητοβιομηχανία, ακόμη και η ιατρική, προσφέροντας λύσεις για συστήματα όπου τα ρευστά αλληλεπιδρούν με εύκαμπτα υλικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προβλέψει την ανθεκτικότητα κτηρίων σε τυφώνες, τη βελτιστοποίηση παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, ή τη ροή του αίματος στις αρτηρίες.
Το διάγραμμα παρουσιάζει τη σύγκριση της πρόβλεψης του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης (AI Prediction) με τα πειραματικά δεδομένα (Ground Truth), σχετικά με την παραμόρφωση της κατασκευής υπό αεροδυναμική φόρτιση υψηλής ταχύτητας.
Το έργο αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, συνδυάζοντας την εμπειρογνωμοσύνη από τα Ερευνητικά Εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL), ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης (DLR) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Η εργασία αυτή καταδεικνύει την επαναστατική δυναμική της ΤΝ στην αεροδιαστημική, στη μηχανολογία και πέρα από αυτήν, ενισχύοντας τις προσπάθειες καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, επικεφαλής της μελέτης.
«Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία οχημάτων και τεχνολογιών νέας γενιάς, με εφαρμογές τόσο στον πολιτικό όσο και στον αμυντικό τομέα», πρόσθεσε ο καθηγητής Δρικάκης, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή της μελέτης στη μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης ροών με κατασκευές.
Η δημοσιευμένη μελέτη είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://doi.org/10.1063/5.0267973
Το αποδεκτό από το Physics of Fluids χειρόγραφο της μελέτης και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο: https://www.unic.ac.cy/high-speed-fluid-structure-interaction-predictions-using-deep-learning-transformer-architecture/
Για Περισσότερες Πληροφορίες
Επικοινωνία:
Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης [email protected], Πανεπιστήμιο Λευκωσίας