Με θεαματικές επιδόσεις στην αεροπορική διασυνδεσιμότητα και με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, η Ελλάδα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) αναδεικνύονται σε στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης, όπως επιβεβαιώνεται από δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης του ACI EUROPE.
Αναλυτικότερα, η ετήσια Έκθεση του ACI EUROPE για τη διασυνδεσιμότητα των αεροδρομίων και η επικαιροποιημένη ανάλυση του ΙΟΒΕ για τη συμβολή του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία καταγράφουν την εντυπωσιακή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, επιβεβαιώνοντας ότι η αεροπορική διασύνδεση δεν είναι απλώς θέμα μετακινήσεων, αλλά πυλώνας ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με την Έκθεση του ACI EUROPE (Airport Industry Connectivity Report 2025), η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση στην αεροπορική διασυνδεσιμότητα μεταξύ των 31 κρατών-μελών της ΕΕ (+35% σε σχέση με το 2019 και +10% έναντι του 2024). Αντίστοιχα, ο ΔΑΑ καταγράφει άνοδο +33% σε σύγκριση με το 2019 και +13% από το 2024, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών mega-airports (25-40 εκατ. επιβάτες ετησίως).
Παράλληλα, ενώ η συνολική διασυνδεσιμότητα στην Ευρώπη παραμένει 9% χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση έχει ήδη υπερβεί τα επίπεδα του 2019 — εξέλιξη που υποδηλώνει περιορισμένες επιλογές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο Γιάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ δήλωσε: «Η αεροπορική διασυνδεσιμότητα αποτελεί τεκμήριο κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Οι υψηλές θέσεις της Ελλάδας και της Αθήνας στην ετήσια σχετική Έκθεση του ACI EUROPE, είναι μια απόδειξη ανθεκτικότητας και καλών πρακτικών που υιοθετήθηκαν εθνικά στην επανεκκίνηση από την πανδημία, καθώς και της επιτυχημένης διαχρονικής συνεργασίας του συνόλου των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στο ταξίδι. Σε μια περίοδο έντονων μεταβολών, η δυνατότητα μιας χώρας να διατηρεί και να επεκτείνει τις διεθνείς συνδέσεις της είναι κρίσιμη. Ο ΔΑΑ, με κορυφαία σε ευρωπαϊκή διάσταση αύξηση +33% στη διασυνδεσιμότητα σε σχέση με το 2019, ενισχύει σταθερά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Την ευρεία οικονομική συμβολή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναδεικνύει η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ: 3,8% του ΑΕΠ, 214.000 θέσεις εργασίας, 2,7 δισ. ευρώ σε δημόσια έσοδα. Πίσω και πέρα από αυτούς τους αριθμούς, βρίσκεται μια διαρκής προσπάθεια να λειτουργούμε συστηματικά, στρατηγικά και με συνέπεια ως καταλύτης για την εθνική οικονομία, ενδυναμώνοντας σταθερά το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμά μας».
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης του ΙΟΒΕ καταγράφουν τη συνολική οικονομική συνεισφορά του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία. Το 3,8% του ΑΕΠ, ήτοι 8,6 δισ. ευρώ, συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του ΔΑΑ, ενώ η συνολική απασχόληση που υποστηρίζεται ανέρχεται σε 214.000 θέσεις εργασίας (4,2% της εγχώριας απασχόλησης). Επιπρόσθετα η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την περασμένη δεκαετία, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και δυναμισμό. Μετά το σοκ της πανδημίας, η ανάκαμψη του αεροδρομίου ήταν εντυπωσιακή, με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και να ξεπερνά τα επίπεδα που σημειώθηκαν πριν από την πανδημία. Υποδεχόμενος εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα κάθε χρόνο, ο ΔΑΑ στήριξε άμεσα ή έμμεσα το 3,8% του ελληνικού ΑΕΠ και το 4,2% της απασχόλησης. Με τον ΔΑΑ ως καταλύτη, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις της με ξένους επενδυτές, εμπορικούς εταίρους και άλλους επισκέπτες», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Η διασυνδεσιμότητα ως μοχλός ευημερίας
Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI EUROPE, επεσήμανε τη στρατηγική σημασία της διασυνδεσιμότητας για την Ευρώπη: «Κάθε αύξηση 10% στην απευθείας διασύνδεση συνεπάγεται άνοδο 0,5% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η αεροπορική διασυνδεσιμότητα δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα. Είναι πυλώνας ευημερίας, συνοχής και ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές πρέπει να την ενισχύουν, όχι να την επιβαρύνουν».