Από το FAANG στο ΜΑΤΑΝΑ

Από το FAANG στο ΜΑΤΑΝΑ

To γκρουπ των εταιρειών που συνθέτουν το ακρωνύμιο FAANG, που αποτελείται από τη Facebook, την Amazon, την Apple, τη Netflix και την Google, είχε ταυτιστεί με την τελευταία φάση του ανοδικού πάρτι της Wall Street. To FAANG αποτελείται από εταιρείες που όχι μόνο απογειώθηκαν χρηματιστηριακά, κάτι που ενδιέφερε τους επενδυτές, αλλά μετέβαλαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των απλών πολιτών.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη βαρύτητα του FAANG στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η συνολική χρηματιστηριακή αξία του FAANG, αντιστοιχεί στο 15% της κεφαλαιοποίησης του S&P500, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό του σχετικού δείκτη.

Σήμερα, μετά από τις επιχειρηματικές εξελίξεις της Facebook - Meta και τα αποτελέσματα της Netflix που έφεραν αλλαγές της στρατηγικής τους και οδήγησαν σε θεαματική υποχώρηση τις τιμές των μετοχών τους, το πρώην FAANG, έχει δώσει τη θέση του στο ΜΑΤΑΝΑ.

Για τη Facebook - Meta, άρχισαν να εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο που στηρίζεται στα διαφημιστικά έσοδα και μόνο. Ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία της εισόδου της εταιρείας στο Metaverse.

Για τη Netflix, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία θα συνεχίσει αυξάνει τη συνδρομητική της βάση και σε ποιο βαθμό, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού και κυρίως της Disney.

Στα ακόλουθα γραφήματα απεικονίζεται η πορεία των μετοχών των δυο προαναφερθέντων εταιριών κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου. 

 


12μηνο γράφημα μετοχής Facebook - Meta

 


12μηνο γράφημα μετοχής Netflix

 

Τι είναι το ακρωνύμιο ΜΑΤΑΝΑ; Συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες Microsoft, Apple, Tesla, Alphabet (Google), NVIDIA και Amazon. Δηλαδή τις εταιρείες που σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, θα έχουν θετικότερες προοπτικές. Από το πρώην FAANG, αφαιρέθηκαν η Facebook και η Netflix και προστέθηκαν η Microsoft, η NVIDIA και η Tesla. 

Η Microsoft συμπεριλήφθηκε στο νέο γκρουπ μετοχών, καθώς εκτιμάται πως εκτός από την ισχυρή τοποθέτηση της στην αγορά των επιχειρηματικών και ιδιωτών πελατών, έχει διεισδύσει με πλήρη επιτυχία στο cloud, στο gaming, ενώ ταυτόχρονα κινείται επιθετικά στον πολλά υποσχόμενο χώρο του metaverse.

 


12μηνο γράφημα μετοχής Microsoft 

Η μετοχή της NVIDIA, αποτελεί και αυτή μέλος του ΜΑΤΑΝΑ, όχι μόνο λόγω της τεράστιας και καλπάζουσας δυναμικής της αγοράς ημιαγωγών - chips. Αλλά και διότι η NVIDIA έχει επεκταθεί και πέρα από τον χώρο των data centers και του gaming. Πλέον η εταιρεία θεωρείται ο μεγάλος παίκτης της τεχνητής νοημοσύνης, του metaverse και γενικότερα του ψηφιακού μέλλοντος. Αφού χωρίς τα chips της NVIDIA, λίγα μπορούν να γίνουν.

 


12μηνο γράφημα μετοχής NVIDIA

 

To «Τ» του ΜΑΤΑΝΑ, αντιστοιχεί στη μετοχή της Tesla. Η Tesla, έχει πάψει προ πολλού να αντιμετωπίζεται σαν μια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή μπαταριών. Η εταιρία όχι μόνο κατάφερε να διαταράξει πλήρως την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, όχι μόνο διαθέτει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand name στον πλανήτη, όχι μόνο κατάφερε να πλησιάσει την πώληση ενός εκατομμυρίου οχημάτων μέσα στο 2021, όχι μόνο πούλησε μέσα στο Q1 και Q2 του 2022 565.000 οχήματα, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, σαν η «εταιρεία του μέλλοντος».

 


12μηνο γράφημα μετοχής Tesla

Οι μετοχές των εταιρειών που συνθέτουν το MATANA, είναι αποτιμημένες ακριβότερα από το μέσο όρο των εταιρειών που διαπραγματεύονται στον S&P500. Ο πολλαπλασιαστής P/E για τον S&P500 βρίσκεται στο 19,87, όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα, από το 1870 μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το γράφημα, το χαμηλότερο Ρ/Ε που έχει καταγραφεί στην ιστορία του S&P ήταν το 5,31 τον Δεκέμβριο του 1917 και το υψηλότερο ήταν το 123,73 τον Μάιο του 2009.

 


Γράφημα Ρ/Ε S&P500, 1870 - 2022


Όσον αφορά τις μετοχές του ΜΑΤΑΝΑ, η Google έχει Ρ/Ε 20,62, η Microsoft έχει Ρ/Ε 28,98, η Apple έχει Ρ/Ε 28,97, η NVIDIA έχει Ρ/Ε 39,42, η Amazon έχει Ρ/Ε 66,45 και η Tesla έχει Ρ/Ε 108,02.