Στα «κόκκινα» η χονδρική τιμή ρεύματος

Στα «κόκκινα» η χονδρική τιμή ρεύματος

Με αύξηση στην τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά μας υποδέχτηκε η εβδομάδα, καθώς για σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 143,65 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μια άνοδο που ξεπερνά το 11% σε σχέση με τις τιμές του Σαββατοκύριακου, όπου παρατηρήθηκε μια σχετική συγκράτηση στις τιμές, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης που «προκαλούν» οι υψηλές θερμοκρασίες.

Σε γενικές γραμμές, ο Αύγουστος δεν έχει «μπει» με τον καλύτερο τρόπο για την αγορά της χονδρικής ρεύματος. Ήδη, η μέση τιμή για τις πρώτες 4 μέρες του Αυγούστου κυμαίνεται στα 124,74/MWh, σε «τσιμπημένα», δηλαδή, επίπεδα. Μάλιστα, με βάση τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η ελληνική χονδρεμπορική τιμή ήταν χθες η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη μετά από αυτήν της Μάλτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, πλην της Ιταλίας, παρατηρήθηκε μείωση στις χονδρικές ρεύματος.

Αναφορικά με το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κρατά τα «πρωτεία» με ποσοστό 42,40%. Οι ΑΠΕ έρχονται δεύτερες με 31,78% και ακολουθούν έπονται οι εισαγωγές με 14,36%, τα υδροηλεκτρικά με 6% και ο λιγνίτης με 1,58%. 

Η αβεβαιότητα των γεωπολιτικών κινδύνων

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή αγορά. Το φυσικό αέριο καταγράφει ανοδική πορεία τώρα στην Ευρώπη, καθώς την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στον ολλανδικό κόμβο TTF οι τιμές έφτασαν στα 37,1 ευρώ/MWh, από τα 32-34 ευρώ/μεγαβατώρα πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «παράδοξο» του πετρελαίου

Τουναντίον, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, εντύπωση προξενεί το χαμηλό επτά μηνών στην τιμή του Brent. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, με το Brent να σταθεροποιείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 2,71 δολάρια ή 3,41%, στα 76,81 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν στα 2,79 δολάρια ή 3,66% στα 73,52 δολάρια.

Οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, εξισορροπούν τους φόβους για διαταραχές της προσφοράς λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει το χρονοδιάγραμμά του για τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τον Οκτώβριο, συνέβαλαν στις πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Τα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία επηρέασαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, με τις ενδείξεις για αργή οικονομική ανάκαμψη να πυροδοτούν ανησυχίες για μειωμένη κατανάλωση καυσίμων. Πρόσφατα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν και οι μεταποιητικοί τομείς στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη αντιμετωπίζουν αδύναμη ζήτηση. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης ντίζελ στην Κίνα, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ασκεί καθοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Πιθανή συνέχεια στις επιδοτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι μικρή η επιρροή τους στις τιμές της ενέργειας. «Το φυσικό αέριο, επί του παρόντος είναι σε μία λογική τιμή και δεν έχει ξεφύγει ενώ θα μπορούσε να έχει εκτιναχθεί», σημείωσε σχετικά. Επιπλέον, ανέφερε ότι ένα μεγάλο κομμάτι έχει προεξοφληθεί στις τιμές της ενέργειας από τις αγορές. Ωστόσο, ερωτώμενος αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει πάλι σε πιθανή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με επέκταση των επιδοτήσεων για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, απάντησε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παρεμβαίνει όπου χρειάζεται».

Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να δούμε μια συνέχιση στα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από το ΥΠΕΝ και τους επόμενους μήνες, καθώς το επιτελείο έχει αφήσει έτσι κι αλλιώς ένα «παραθυράκι» ανοιχτό για την επέκταση των μέτρων. Η σχετική επιδότηση, πάντως, για τον Αύγουστο «έπιασε» τόπο, καθώς σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τους παρόχους, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε τελικά κάτω από τα 15 λεπτά.

Διαβάστε Περισσότερα