Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 26 ευρώ το φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 26 ευρώ το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το να Brent διαμορφώνεται πάνω από τα 81 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι «ολοκλήρωσε» μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, αμβλύνοντας ελαφρώς τις ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το Brent σημειώνει πτώση 0,72% στα 81,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει μείωση 0,46% με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται στα 76,49 δολάρια.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του φόβου εξάπλωσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οδήγησαν σε αύξηση της τάξεως του 6% την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή παρέμειναν σχετικά αυξημένες, τα νέα από τις ΗΠΑ ήρθαν να κατευνάσουν ορισμένες ανησυχίες.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που ενδεχομένως σηματοδοτεί αύξηση της παραγωγής. Η εγχώρια παραγωγή επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd).

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση παρέμειναν, καθώς αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να προτείνει μείωση των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο υποχωρεί 4,95% στα 25,77 ευρώ ανάμεγαβατώρα.