Η είδηση για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ προκάλεσε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για περιορισμό της ζήτησης.
Τα futures του Brent σημειώνουν άνοδο 0,91% στα 69,06 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά 0,94% στα 65,77 δολάρια.
Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια πιθανή παράταση της δασμολογικής παύσης ΗΠΑ-Κίνας στηρίζουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε αναλυτής αγορών της IG.
«Με τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου και τη σημασία των προθεσμιών για τους δασμούς του Αυγούστου να εκτονώνονται σταθερά, οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά», πρόσθεσε σε σημείωμά του.
Η εμπορική συμφωνία-πλαίσιο ΗΠΑ-ΕΕ της Κυριακής ορίζει δασμό εισαγωγής 15% στα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ, το μισό του απειλούμενου συντελεστή. Η συμφωνία απέτρεψε έναν μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου και θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση καυσίμων.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο και των προσδοκιών για περισσότερη προσφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Αν και οι τιμές ανεβαίνουν, τα κέρδη είναι περιορισμένα από την προοπτική ο ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς στην προσφορά.
Πάντως, θεωρείται απίθανο να προταθεί η τροποποίηση των υφιστάμενων σχεδίων οκτώ μελών για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, δήλωσαν τέσσερις εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αμετάβλητο το αέριο - Σε χαμηλό διμήνου οι τιμές
Στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου παραμένοντας αμετάβλητη προς το παρόν το πρωί της Δευτέρας.
Τα futures έπεσαν κάτω από τα 33 ευρώ/MWh, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, καθώς η ΕΕ συνεχίζει να αναπληρώνει τις αποθήκες.
Τα αποθέματα έχουν φτάσει σε πάνω από 65% της χωρητικότητας, θέτοντας την ΕΕ σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Αυτό εξακολουθεί να είναι κάτω από το 83% του περασμένου έτους και τον πενταετή μέσο όρο, με βασικές χώρες όπως η Γερμανία στο 58%, την Ιταλία κοντά στο 78% και τη Γαλλία πάνω από 73%.
Για να βοηθήσει τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε την προθεσμία για την επίτευξη αποθήκευσης 90% από τον Σεπτέμβριο στον Δεκέμβριο. Η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές LNG μετά το τέλος του χειμώνα με αποθέματα χαμηλότερα από το κανονικό.
Ένας βασικός παράγοντας ήταν η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα, όπου οι εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% στο πρώτο εξάμηνο του 2025, απελευθερώνοντας την παγκόσμια προσφορά LNG. Αυτό το πλεόνασμα βοήθησε την Ευρώπη να έχει πρόσβαση σε περισσότερα φορτία spot και να ανακατασκευάσει τα αποθέματά της ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Παρά την βραχυπρόθεσμη πρόοδο, η αποθήκευση παραμένει σχετικά χαμηλή, αφήνοντας την περιοχή εκτεθειμένη σε πιθανές κρίσεις εφοδιασμού.