Μικρή άνοδος για τον χρυσό, σταθεροποιητικές τάσεις για τον χαλκό
Shutterstock
Shutterstock

Μικρή άνοδος για τον χρυσό, σταθεροποιητικές τάσεις για τον χαλκό

Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν μικρή άνοδο στις ασιατικές αγορές, αλλά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εντός του πρόσφατου εύρους συναλλαγών, καθώς μια σειρά από μηνύματα της FED διατήρησαν πιθανή την προοπτική διατήρησης των αμερικανικών επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι τιμές των ράβδων έδειξαν να παίρνουν τα πάνω τους αυτή την εβδομάδα, λόγω της απότομης διολίσθησης του δολαρίου από τα υψηλά τριμήνου. 

Ο χρυσός κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό εντός ενός εύρους συναλλαγών από 2.000 έως 2.050 δολάρια ανά ουγγιά που έχει καθιερωθεί τον τελευταίο μήνα. Ενώ τα περαιτέρω κέρδη του κίτρινου μετάλλου εμποδίστηκαν από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, η πτωτική του πορεία περιορίστηκε επίσης από τις αυξημένες ανησυχίες για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως καθώς η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθαν σε ύφεση. 

Κατά τα λοιπά, η τιμή spot χρυσού αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.029,78 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 2.039,55 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 05:13 ώρα Ελλάδας.

Σταθερές οι τιμές του χαλκού 

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σταθεροποιήθηκαν σε υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό που λήγουν τον Μάρτιο κυμαίνονταν γύρω στα 3,8792 δολάρια ανά λίβρα και σημείωναν άνοδο 1,1% αυτή την εβδομάδα.

Ένα πλήθος υποστηρικτικών μέτρων από την κινεζική κυβέρνηση είχε ενισχύσει τις τιμές του χαλκού στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Αλλά οι αγορές περίμεναν τώρα να δουν αν η κυβέρνηση θα αναπτύξει περισσότερη στήριξη, δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία νοσηλευόταν τρία χρόνια αδύναμης ανάπτυξης.