Κάτω από τα 2.400 δολάρια ο χρυσός
Shutterstock
Shutterstock

Κάτω από τα 2.400 δολάρια ο χρυσός

Καθώς οι ανησυχίες για το τι θα γίνει με τη Fed και τη μείωση των επιτοκίων συνεχίζονται, ο χρυσός υποχώρησε σχεδόν 1%.

Τα βιομηχανικά μέταλλα συμμετείχαν επίσης στις απώλειες, με τις τιμές του χαλκού να υποχωρούν απότομα από τα υψηλά ρεκόρ εν μέσω πιέσεων από το δολάριο. 

Η τιμή του spot χρυσού υποχώρησε κατά 0,42% στα 2.372 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κατά 0,84 στα 2.372 δολάρια ανά ουγγιά. 

Οι τιμές spot βρίσκονταν πλέον πολύ χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ των 2.450 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Οι τιμές των μετάλλων δέχθηκαν πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου, το οποίο έφτασε σε υψηλό μιας εβδομάδας, αφού τα πρακτικά της Fed στα τέλη Απριλίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον επίμονο πληθωρισμό.

Κάποιοι πάντως από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήταν επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αν και ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται απίθανο. 

Παρόλα αυτά, η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενόψει του πληθωρισμού, με τις ομιλίες αρκετών πολιτικών αυτή την εβδομάδα να δείχνουν ότι η τράπεζα είχε περιορισμένη εμπιστοσύνη στην επίτευξη του ετήσιου στόχου του 2% από τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον.

Η απουσία σημαντικής επιδείνωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά το θάνατο του Ιρανού προέδρου, εξασθένισε επίσης τη ζήτηση για χρυσό ως «safe haven»

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν επίσης την Πέμπτη. Τα futures για τoν λευκόχρυσο υποχώρησαν κατά 0,9% στα 1.040 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τo ασήμι έκανε «βουτιά» 2,42% στα 30,735 δολάρια ανά ουγγιά.