Ανοδικά το πετρέλαιο - Πάνω από  τα 34 ευρώ το αέριο

Ανοδικά το πετρέλαιο - Πάνω από τα 34 ευρώ το αέριο

Άνοδο καταγράφουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 2 Ιουνίου, όπου οι παραγωγοί αναμένεται να συζητήσουν τη διατήρηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent καταγράφει άνοδο 1,22% στα 83,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 1,33% στα 78,75 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με απώλειες περίπου 2% και το αμερικανικό αργό έχασε σχεδόν 3% μετά τα πρακτικά της Fed για τα επιτόκια και το ενδεχόμενο μείωσής τους σύντομα.

Οι δημόσιες αργίες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα αναμένεται να διατηρήσουν τις συναλλαγές σχετικά ισχνές.

Η επικείμενη συνάντηση ΟΠΕΚ+, μετατέθηκε κατά μία ημέρα και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ την Παρασκευή.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συζητήσουν αν θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στο β' εξάμηνο του έτους, με τρεις πηγές από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να δηλώνουν ότι είναι πιθανή η παράταση.

Ο ΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει ότι αναμένει ένα ακόμη έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ βραδύτερη αύξηση κατά 1,2 εκατομμύρια bpd.

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για περισσότερα μηνύματα σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων. 

Ο δείκτης, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 31 Μαΐου, θεωρείται ως το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού από τη Fed.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2030 στα 108,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από 106 εκατομμύρια bpd. 

Επίσης τόνισε ότι αναμένει ότι η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου θα εμφανιστεί το 2034 στα 110.000 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα και θα ακολουθήσει ένα μακρύ πλατώ μέχρι το 2040.

Το  φυσικό αέριο συνεχίζει το ράλι ανόδου καθώς κινείται στα 34,92 ευρώ τη μεγαβατώρα καταγράφοντας άνοδο 2,83% τη Δευτέρα.