ΕΕ: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περαιτέρω την κρίση στο κακάο
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περαιτέρω την κρίση στο κακάο

Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της άγριας φύσης επιδεινώνουν την «κρίση σοκολάτας» της ΕΕ, σύμφωνα με μία έκθεση, με το κακάο να είναι ένα από τα έξι βασικά προϊόντα που προέρχονται κυρίως από χώρες ευάλωτες σε περιβαλλοντικές απειλές.

Περισσότερα από τα 2/3 του κακάο, του καφέ, της σόγιας, του ρυζιού, του σιταριού και του καλαμποκιού που εισήχθησαν στην ΕΕ το 2023 προέρχονταν από χώρες που δεν είναι καλά προετοιμασμένες για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία συμβούλων Foresight Transitions.

Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τα εμπορικά δεδομένα της Eurostat με βάση δύο κατατάξεις περιβαλλοντικής ασφάλειας, προκειμένου να αξιολογήσουν το επίπεδο έκθεσης σε τρία βασικά τρόφιμα και τρεις κρίσιμες εισροές στο σύστημα τροφίμων της ΕΕ.

Χρησιμοποίησαν μια κατάταξη της κλιματικής ετοιμότητας από τον Δείκτη Παγκόσμιας Προσαρμογής Notre Dame, ο οποίος συνδυάζει την ευπάθεια μιας χώρας στις κλιματικές ζημιές με την πρόσβασή της σε οικονομική και θεσμική υποστήριξη, και μια κατάταξη της βιοποικιλότητας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συγκρίνει την τρέχουσα αφθονία άγριων ειδών με τα προ-σύγχρονα επίπεδα.

Διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των εισαγωγών προερχόταν από χώρες που κατετάγησαν «χαμηλά-μέτρια» στην κλίμακα του κλίματος και «χαμηλή-μέτρια» ή «μέτρια» στην κλίμακα της βιοποικιλότητας.

Ορισμένα τρόφιμα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Η ΕΕ εισήγαγε το 90% του καλαμποκιού της από χώρες με χαμηλή-μέτρια κλιματική ετοιμότητα και το 67% από χώρες με μέτρια ή χαμηλότερη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Για το κακάο, ένα βασικό συστατικό στη βιομηχανία σοκολάτας που η Ευρώπη δεν καλλιεργεί η ίδια, η έκθεση στις εισαγωγές ήταν 96,5% για την κλιματική ετοιμότητα και 77% στην κλίμακα της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η βιομηχανία ήδη δίνει μάχη με τις αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης, που οφείλονται εν μέρει σε ακραία καιρικά φαινόμενα, και τις ελλείψεις στην προσφορά κακάο. Το μεγαλύτερο μέρος του κακάο προέρχεται από χώρες της Δυτικής Αφρικής που αντιμετωπίζουν κινδύνους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Η έκθεση, η οποία ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, υποστήριξε ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας θα πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στο κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας στις χώρες που καλλιεργούν κακάο.