Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω εκτιμήσεων για υψηλή ζήτηση - Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω εκτιμήσεων για υψηλή ζήτηση - Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται την Τρίτη, επεκτείνοντας το ράλι της προηγούμενης ημέρας, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για υψηλότερη εποχική ζήτηση καυσίμων και πιθανές αγορές αργού από τις ΗΠΑ προς αύξηση των αποθεμάτων της.

Υπό το κλίμα αυτό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημειώνουν άνοδο 0,45%, στα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate  κινούνται ανοδικά κατά 0,39%, στα 78,04 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές ανέβηκαν περίπου 3% σε υψηλό μίας εβδομάδας τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι παρά την άνοδο του δολαρίου και τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η αγορά πετρελαίου υποστηρίχθηκε από την προσδοκία της αυξανόμενης ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι και την προοπτική ότι εάν το WTI παραμείνει κάτω από τα 79 δολάρια, οι ΗΠΑ θα κινηθούν για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

«Δεδομένου ότι το WTI πλησιάζει τον μέσο όρο των 200 ημερών, αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για λίγο», είπε.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό αναπλήρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου καθώς η συντήρηση του αποθέματος έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ. 

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι αναμένουν το Brent να αυξηθεί στα 86 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας σε έκθεση ότι η σταθερή ζήτηση για μεταφορές το καλοκαίρι θα ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα τρίτου τριμήνου 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάιο και στην ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed την Τετάρτη που θα υποδηλώσει και το πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης εκθέσεις από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που αναμένεται αργότερα την Τρίτη, και τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, το στατιστικό σκέλος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που αναμένεται την Τετάρτη.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης μηνιαία στοιχεία προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΠΕΚ την Τρίτη και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη.

Όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου κινείται πτωτικά κατά 0,78% στα 34,15 ευρώ η μεγαβατώρα.