Θεοδωρικάκος: Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους

Θεοδωρικάκος: Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα», τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι' αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου", η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια», υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνει, «η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη».

«Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στον εισαγγελέα ανηλίκων ο φάκελος της υπόθεσης

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να τους επιστραφεί ο φάκελος που είχε διαβιβαστεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί για τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και σεξουαλικής κακοποίησης φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η εισαγγελία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση ή θα επιστρέψει τον φάκελο και πάλι στο τμήμα Ανηλίκων ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα που αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της Κιβωτού.

Την έρευνα έχει αναλάβει το τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας για τουλάχιστον πέντε από τις δομές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σε Αθήνα και περιφέρεια.

Αρχικά, η καταγγελία έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.

Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Μιχαηλίδου: Πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών

«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας, που έχει διαταχθεί, η υφυπουργός σημείωσε ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα». Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις δομές και αν είναι αρκετές η υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, μέχρι και τον Μάιο, δεν υπήρχαν κανόνες. «Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως, από εφέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο, πέραν από τον έλεγχο και τη στελέχωση, υπάρχει και κτιριολογικό πλαίσιο, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού».

Διαβάστε επίσης:

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στον εισαγγελέα ανηλίκων ο φάκελος της υπόθεσης