Απάντηση στις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια περί «υπερπληθώρας στρατιωτικών κτηνιάτρων», στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων.
Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους ο υπουργός έκανε λόγο για υπερπληθώρα κτηνιάτρων κατά 183% σε σχέση με την οργανική σύνθεση, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση αριθμού κτηνιάτρων προς άλογα και σκύλους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντιπαραβάλλοντας τα λεγόμενα του κ. Δένδια, εξηγούν ότι κανένας στρατιωτικός κτηνίατρος δεν ασχολείται με τα άλογα, καθώς η περίθαλψή τους έχει ανατεθεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε ιδιώτες. Για τα περίπου 549 στρατιωτικά σκυλιά, που είναι διασκορπισμένα ανά την Ελλάδα, μόλις 20 κτηνίατροι ασχολούνται με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψή τους, την αναπαραγωγή και την εκπαίδευσή τους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτικών κτηνιάτρων, όπως τονίζουν, είναι επιφορτισμένη με τον κρίσιμο έλεγχο της υγιεινής τροφίμων και υδάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διενεργούν ελέγχους σε αποθήκες, λέσχες, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία τεσσάρων διαπιστευμένων στρατιωτικών εργαστηρίων.
Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιούν χιλιάδες εξετάσεις τον χρόνο, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο και προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες όχι μόνο στον στρατό αλλά και στην ευρύτερη δημόσια υγεία, υποστηρίζοντας νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και στρατόπεδα. Επιπλέον, λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης για στελέχη του ΕΦΕΤ, του ΕΣΥΔ και φοιτητές ΑΕΙ.
Τέλος, υπενθυμίζουν τη συμβολή των στρατιωτικών κτηνιάτρων σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, όπως σε επιδημίες (ευλογιά, λύσσα, αφθώδης πυρετός, γρίπη πτηνών και χοίρων), φυσικές καταστροφές (όπως ο Daniel και οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο) και την πανδημία COVID-19. Κλείνοντας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Υπουργός γνωρίζει καλά τόσο το τι σημαίνει οργανική σύνθεση όσο και τις παρερμηνείες μέσω αριθμών, έστω κι αν δεν προτίθεται να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων
«Αναφορικά με τους υπεράριθμους κατά …183% (ναι, το ακουσαμε κι αυτό!!!!!) κτηνιάτρους που ανακάλυψε ο ΥΠΕΘΑ, κ. Δένδιας, να γνωστοποιήσουμε κάποια πράγματα στους αδαείς συμβουλάτορες του Υπουργού, που, όπως φαίνεται, τον οδήγησαν στο να πετάξει μια φωτοβολίδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες.
Υπηρετώντας τον λαϊκισμό, είπε ο Υπουργός:
“Ξέρετε πού έχουμε 183% στον δημόσιο τομέα; Στους κτηνιάτρους! Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση… Στους κτηνιάτρους, αν λάβετε υπόψη σας ότι έχουμε 6 άλογα, κύριε συνάδελφε, πρέπει να είναι 20-30 κτηνίατροι ανά άλογο.”
Προφανώς για να αναφερθεί ειδικά στα άλογα ο Υπουργός που θέλει να φέρει στον Στρατό το Δόγμα 2030 έχει μένει στο Δόγμα 1950, όταν ο Στρατός είχε κτηνιάτρους μόνο για τα άλογα.
Οι κτηνίατροι ελέγχουν τα τρόφιμα
Ας μάθει λοιπόν τα εξής:
Όλοι αυτοί οι κτηνίατροι δε διορίστηκαν όπως οι μετακλητοί που έχει στο γραφείο του, αλλά μπήκαν με Πανελλήνιες εξετάσεις στο Κτηνιατρικό Τμήμα της ΣΣΑΣ, με βάσεις από τις υψηλότερες και σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν προκηρύξει οι υπηρεσίες του, βάσει αναγκών: Κάθε χρόνο εισέρχονται 2-5 στρατιωτικοί κτηνίατροι στη ΣΣΑΣ. Αυτή είναι η υπερπληθώρα κτηνιάτρων…
Αλλά ο υπουργός που ενημέρωσε ότι “έχουμε 20-30 κτηνιάτρους για κάθε άλογο” ξέχασε να ενημερώσει για το τι άλλο κάνουν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι. Τον ενημερώνουμε, λοιπόν:
1. Καταρχάς κανένας στρατιωτικός κτηνίατρος δεν ασχολείται με τα άλογα αφού η περίθαλψή τους έχει ανατεθεί ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του σε ιδιώτη κτηνίατρο έναντι χιλιάδων ευρώ.
2. Με τα 549 σκυλιά (καλό θα είναι να ελέγξουν οι σύμβουλοί του πάλι το νούμερο), τα οποία είναι απλωμένα από το Διδυμότειχο έως το Τυμπάκι και από την Αμφιλοχία μέχρι τη Χίο, ασχολούνται αποκλειστικά 20 κτηνίατροι στην πρωτοβάθμια (στις Μονάδες) και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (στα Κτηνιατρικά Νοσοκομεία) των στρατιωτικά εργαζόμενων σκύλων, την αναπαραγωγή και εκπαίδευσή τους.
3. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι ο υπουργός δείχνει να αγνοεί ότι όλοι οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, καθώς και οι στρατεύσιμοι με ειδικότητα κτηνιάτρου ασχολούνται με διάφορες πτυχές του ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ, καθώς ο έλεγχος της υγιεινής τροφίμων είναι αντικείμενο της Κτηνιατρικής και όχι των Τεχνολόγων τροφίμων, όπως ανέφερε στο τέλος της συνεδρίασης της Βουλής:
Οι κτηνίατροι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο τροφίμων και υδάτων στις ΕΔ. Παραλαμβάνουν και κάνουν ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο στα τρόφιμα που προμηθεύονται και καταναλώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ελέγχουν ΚΨΜ, αποθήκες τροφίμων και ποιότητα νερού στρατοπέδων.
Ας μάθει, λοιπόν, ότι οι ΕΔ έχουν προς τούτο 4 διαπιστευμένα εργαστήρια: ΚΒΙΕΣ, Γ΄ΚΝΟ, ΚΕΝΟΚ και ΑΚΥ/216 ΚΙΧΝΕ, όπου απασχολούνται κτηνίατροι που επιπλέον, εκπονούν και πλούσιο επιστημονικό-ερευνητικό έργο, προβάλλοντας τις ΕΔ.
Ας ενημερωθεί, επίσης, ότι τα παραπάνω εργαστήρια πραγματοποιούν χιλιάδες εξετάσεις (το νούμερο εύκολα μπορεί να το βρει αν δεν το έχει ήδη), εξοικονομώντας για τον φορολογούμενο πολίτη επταψήφια νούμερα ευρώ, εκτός και αν αυτό τον κύκλο εργασιών τον ορέγονται ιδιωτικές εταιρείες και εργαστήρια!!! Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του ΕΦΕΤ και του ΕΣΥΔ εκπαιδεύονται στα Στρατιωτικά Κτηνιατρικά Εργαστήρια, ενώ το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ τα επιλέγει για την εξάσκηση των φοιτητών τους. Για την ιστορική ακρίβεια, οι πρώτες τεχνικές εργαστηριακών εξετάσεων συγγράφηκαν από στρατιωτικούς κτηνιάτρους.
Ας ενημερωθεί δε και για την ποιότητα των υπεράριθμων στελεχών του, με πλήθος διδακτορικών, μεταπτυχιακών και εξειδικεύσεων.
– Εκπονούν μελέτες και κάνουν ελέγχους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από επίδραση χημικών και βιολογικών ρύπων
– Υποστηρίζουν Νοσοκομεία, Παιδικούς Σταθμούς, Σχολές, Κέντρα Εκπαίδευσης, Πρατήρια, Λέσχες, ΚΑΑΥ που είναι πιστοποιημένα κατά ISO 22000 και η παρουσία κτηνιάτρων σε αυτά είναι εκ του νόμου υποχρεωτική.
– Βρίσκονται σε κάθε ακριτική πόλη, εξασφαλίζοντας την υγιεινή των στρατευμένων και την ασφάλεια τροφίμων.
Τέλος, αξίζει να ενημερωθεί ο υπουργός για τον αριθμό των στρατιωτικών κτηνιάτρων που ενίσχυσαν την Πολιτεία σε περίοδο υγειονομικών κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων. Επιδημία ευλογιάς στη Θεσσαλία και στη Σαμοθράκη, αφθώδης στον Έβρο, φυσαλιδώδης νόσος στη Χίο και στη Λέσβο, θεομηνία Daniel, πανδημία COVID, πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, γρίπη των πτηνών, γρίπη των χοίρων, λύσσα στα βόρεια σύνορα της χώρας, αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι λίγα, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιδημιών που η συνεισφορά των συναδέλφων στην επιτυχή αντιμετώπισή τους υπήρξε καταλυτική.
Παρόλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει οργανική σύνθεση, όπως γνωρίζει πολύ καλά και τα παιχνίδια της στατιστικής με την παράθεση αριθμών χωρίς ανάλυση όπως και την τέχνη των λογικών αλμάτων.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα ανακαλέσει τις προσβλητικές αναφορές προς τα στελέχη του και συναδέλφους μας. Στην Ελλάδα ο καθένας λέει ό,τι θέλει και δε φέρει ευθύνη. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε όλοι!»