Επεισόδια σε Σύνταγμα, Προπύλαια, Σταδίου και Ομόνοια
Eurokinissi
Eurokinissi

Επεισόδια σε Σύνταγμα, Προπύλαια, Σταδίου και Ομόνοια

Πάνω από 40 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων εκατοντάδων ατόμων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις διευκόλυναν με τον επαγγελματισμό τους την ειρηνική διεξαγωγή της πορείας και απέκρουσαν τις επιθέσεις όποτε χρειάστηκε, ενώ προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε πορείες και συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Εντωμεταξύ, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν νέες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο μια ομάδα περίπου 50 ατόμων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος αποκόπηκε από το πλήθος και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου οι αστυνομικοί απώθησαν τους αγνώστους προς την Πανεπιστήμιου.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μπροστά από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου περίπου 200 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

 

 

Παράλληλα στην οδό Σταδίου άγνωστοι έκαψαν ένα αυτοκίνητο, έσπασαν βιτρίνες και στάσεις λεωφορείων.

 

Τέλος ένταση σημειώθηκε και στην οδό Πειραιώς όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, καθώς και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στον Κεραμεικό, όπου η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή 13 ατόμων.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο πριν τις 5, ωστόσο στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία συνολικά έγιναν 28 προσαγωγές, εκ των οποίων μέχρι στιγμής 7 από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Κατέστρεψαν το μνημείο για τα θύματα της Marfin

Στόχος κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. Πιο συγκεκριμένα τη στιγμή που οι αναρχικοί ανέβαιναν την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα κρατώντας πανό ορισμένοι εξ αυτών αποκόπηκαν από το μπλοκ τους και έσπασαν το μνημείο που έχει φτιαχτεί στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης τιμητικής πλάκας έγιναν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Στην Πλακέτα τα θύματα αναφέρονται ως «Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός». 

Να σημειωθεί ότι στις 7 Ιουλίου 2020 άγνωστοι αποκόλλησαν το σήμα της ελληνικής δημοκρατίας από την πλάκα. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 άγνωστοι το έβαψαν με μαύρο μαρκαδόρο και κόκκινη μπογιά. Στις 21 Ιουνίου του 2022 άγνωστοι έσπασαν κομμάτι της πλάκας, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, η αποκατάσταση του μνημείου θα είναι άμεση.

 

Μολότοφ και χημικά στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε δεκάδες κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, μετά το πέρας της πορείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Την ώρα που άτομα που συμμετέχουν στην πορεία έφταναν στον ΟΣΕ, κουκουλοφόροι συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Πλήθος διαδηλωτών στην Αθήνα

Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη. Κλειστοί είναι όλοι οι δρόμοι λόγω των προγραμματισμένων πορειών. 


 

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν απευθύνει συνδικάτα και εργατικά κέντρα στις 12.30 μμ. Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. 

 

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε στις 12:30, ενώ για την ίδια ώρα ήταν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Πάτρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ειδικότερα, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς ξύλα, μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Μεγάλη συμμετοχή στα Χανιά

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια.

Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

Μεγάλη συμμετοχή στο Ηράκλειο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν:

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα είναι σήμερα Τετάρτη λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα και προαστιακός. Για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών, οι συρμοί του μετρό θα κινηθούν 12 με 6 το απόγευμα. Ηλεκτρικός και τραμ θα κυκλοφορήσουν 11 με 5.

Με εντολή της αστυνομίας πάντως οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, δεμένα είναι και τα πλοία στα λιμάνια. 

Τη στήριξή της στην πανεργατική απεργία εξέφρασε η ΓΣΕΕ, και προανήγγειλε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, τις ώρες των συγκεντρώσεων.

Τη σημερινή απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.ά.), ομοσπονδίες και σωματεία.