Εκταταμένα επεισόδια έξω από Γεωπονική σχολή και ΑΠΘ - Κάηκαν δύο λεωφορεία, ένα ΙΧ (vid)
Photo form thestival.gr
Photo form thestival.gr

Εκταταμένα επεισόδια έξω από Γεωπονική σχολή και ΑΠΘ - Κάηκαν δύο λεωφορεία, ένα ΙΧ (vid)

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τη Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα καθώς και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λίγο μετά τη μία το βράδυ και περιοδικά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν την 01:00 τα ξημερώματα περίπου 40 άτομα που συμμετείχαν σε συναυλία στη Γεωπονική Σχολή βγήκαν στη λεωφόρο Αθηνών, έβαλαν φωτιές σε κάδους και πέταγαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που με χρήση δακρυγόνων απομάκρυναν τα άτομα από τη λεωφόρο Αθηνών.

Μέχρι και τις 03:20 τα ξημερώματα τα δεκάδες άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, πετούσαν πέτρες και μολότοφ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν, ενώ λίγο μετά τις 05:10 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών, που είχε κλείσει νωρίτερα λόγω των επεισοδίων.

Στη Θεσσαλονίκη, με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Και εδώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και τους απώθησαν.

Στη 1:30 τα ξημερώματα μια ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από την πλατεία χημείου στην οδό Εθνικής Αμύνης. Άμεσα μία διμοιρία των ΜΑΤ κινήθηκε προς το σημείο των κουκουλοφόρων. Οι νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Οι δρόμοι γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Κουκουλοφόροι πυρπόλησαν οχήματα και κάδους απορριμμάτων ενώ πέταξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων με δακρυγόνα. Οι κουκουλοφόροι ανασυντάχθηκαν εντός του ακαδημαϊκού χώρου και επιτέθηκαν εκ νέου με βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών. Αρκετές από τις βόμβες και τις πέτρες κατέληξαν σε σταθμευμένα οχήματα.

Από τις μολότοφ προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά τη λήξη των επεισοδίων. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για να σβήσει φωτιές που έβαλαν οι άγνωστοι σε κάδους απορριμμάτων, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε άτομο με αναπνευστικά προβλήματα.

Μια βόμβα μολότοφ κατέληξε στον εξωτερικό τοίχο κτηρίου του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Παρά τον κίνδυνο από τις μολότοφ και την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, πυροσβέστες επιχείρησαν στην οδό Εθνικής Αμύνης, σώζοντας οχήματα από ολική καταστροφή.

Από την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν οκτώ προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη, δεν προέκυψε ωστόσο κάτι σε βάρος των ατόμων που προσήχθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν υπήρξε τραυματισμός.