Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη - Δύο παιδιά ανάμεσα στους 18 απανθρακωμένους

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη - Δύο παιδιά ανάμεσα στους 18 απανθρακωμένους

Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης με τις φωτιές να καίνε δασικές εκτάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη ενώ νέες πληροφορίες ήρθαν στη δημοσιότητα για τις σορούς 18 ατόμων που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς. 

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

“Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης”.

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

Η εικόνα από τις πυρκαγιές

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση στην περιοχή Γρατινή Ροδόπης. Οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Κομοτηνή.

 «Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες, ουρά, πτερύγια και κηλιδώσεις»

Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ' έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.

Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς και η δυσκολία της κατάσβεσης

   «Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

   Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «'Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί

Όλα αυτά ενώ μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι πυροσβέστες στο δάσος της Δαδιάς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί, από τη μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, εντός του πυκνού δασικού όγκου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σοροί βρέθηκαν νότια του Άβαντα και σε δύο ομάδες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, «δεδομένου ότι δεν έχει δηλωθεί εξαφάνιση ανθρώπων στην περιοχή, ερευνάται αν πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα».

Σε αυτό συνηγορεί ότι δεν υπάρχει καταγραφεί εξαφάνιση ανθρώπων στην περιοχή, συνέχισε ο κ. Αρτοποιός, ο οποίος και συμπλήρωσε πως από χτες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα της περιοχής.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών και οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής συνεχίζονται.

Κ. Σακελλαροπούλου: Οδύνη για τις πυρκαγιές – Πενθούμε για το χαμό συνανθρώπων μας δάσος της Δαδιάς 

Στις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους, αναφέρθηκε με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Με οδύνη βλέπουμε τις πυρκαγιές να μαίνονται στον Έβρο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, με αγωνία παρακολουθούμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους. Οδύνη και αγωνία που γίνονται οξύτερες στην τρομερή είδηση της απανθράκωσης πολλών συνανθρώπων μας στο δάσος της Δαδιάς.

Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

Στο μεταξύ νέα αναζωπύρωση καταγράφηκε νωρίτερα κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο χθες εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ακόμα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Γρατίνη, Στυλάριο, Σιδηράδες και Ομηρικό, καλώντας τους να είναι σε ετοιμότητα για την πιθανότητα να εκκενώσουν τις περιοχές, εξαιτίας της φωτιάς.

Λιμενικό: Απεγκλωβισμός ατόμων λόγω της πυρκαγιάς 

Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ. Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, για την ασφαλή απομάκρυνση αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεμένα στο λιμάνι της Μάκρης δύο σκάφη του λιμενικού και το πυροσβεστικό πλοιάριο «Πετράκης». Tο ρυμουλκό «North Star» αυτή τη στιγμή απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το λιμάνι της Μάκρης.

Ακόμα είναι σε προετοιμασία απόπλου σκάφος λιμενικού για περιοχές Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων.

Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο, δύο γηροκομεία και 8 οικισμοί

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί (Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα Δίκελλα Μάκρη και Νέα Χιλή), το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τους ασθενείς να μεταφέρονται σε φέρι μποτ στο λιμάνι και δύο γηροκομεία με 130 ηλικιωμένους.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 13:30 εστάλη μήνυμα του 112 για νέα εκκένωση, σύμφωνα με το οποίο οι ευρισκόμενοι στις περιοχές Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

 

Το μεγαλύτερο μέτωπο που απασχολεί και τις περισσότερες δυνάμεις παραμένει αυτό της Αλεξανδρούπολης όπου στην επιχείρηση κατάσβεσης της συμμετέχουν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδράμουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Εκτός από τα σπίτια έχουν καταστραφεί και αποθηκευτικοί χώροι ενώ όπως είπε οι αντιπυρικές ζώνες που είχαν φτιαχτεί περιόρισαν τις εκτεταμένες ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και σε άλλα χωριά. Κατά μήκος της Εγνατίας Οδού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Η Εγνατία Οδός είναι κλειστή από τα όρια της Κομοτηνής μέχρι και τη μέχρι και τον κόμβο του Δημοκρίτου, στην Αλεξανδρούπολη 

Η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε τη διάρκεια της νύχτας το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, του οποίου η εκκένωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 06:00.

Η φωτιά μπήκε μέσα στην αυλή του νοσοκομείου και «έγλειψε» τους χώρους του. Η φωτιά γύρω από το νοσοκομείο ελέγχθηκε, ωστόσο την περιοχή εξακολουθούν να καλύπτουν πυκνοί καπνοί και «βρέχει» στάχτη.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Ενδεχομένως να ήταν φιάλες οξυγόνου. Υπεράνθρωπη ήταν η προσπάθεια από γιατρούς, νοσηλευτές και δεκάδες διασώστες που μετέφεραν όλη τη νύχτα τους ασθενείς.

Σύμφωνα με το e-evros.gr που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης κ. Κουκουλωμάτη η φωτιά πέρασε από το πεδίο βολής και κατευθύνεται προς το νοσοκομείο.

Η μεταφορά των ασθενών

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το φέρι μποτ «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 90 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομείο.

Στο φέρι μποτ που επιτάχθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

 Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

 

Επίσης,σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο. Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντονίζουν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου

 

Απομακρύνθηκαν 130 ηλικιωμένοι

Το πρωί τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στο περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά καθώς το είχαν καλύψει οι καπνοί, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που το περικύκλωσε. Την ίδια ώρα 90 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στοφέρι μποτ «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς, δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

 

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Αυγούστου 2022, ώρα: 14:52

Διαβάστε Περισσότερα