Ζητείται συμβιβασμός ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και στα «πρέπει» των ειδικών

Ζητείται συμβιβασμός ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και στα «πρέπει» των ειδικών

«Κακώς κλείσαμε το λιανεμπόριο. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια και τα κρούσματα αντί να μειωθούν αυξάνονται». Κάθε μήνα που περνάει με το λιανεμπόριο κλειστό, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώνεται επίσης κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα με αποτέλεσμα να «τρίζει» από τώρα ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2021.

Τα επιχειρήματα που συνηγορούν στο να ανοίξει «εδώ και τώρα» το λιανεμπόριο αυξάνονται και πληθύνονται στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου και όσων παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα τα νούμερα να καταρρέουν. 

Το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των εργαζομένων στα καταστήματα λιανικής που μένουν καθηλωμένοι στα σπίτια τους εισπράττοντας μόνο  τα 534 ευρώ, για την αποζημίωση των ιδιοκτητών που μένουν χωρίς ενοίκιο, για την καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών έρχεται να προστεθεί στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ και ο λογαριασμός εκτινάσσεται στα ύψη.

Μαζί με τον λογαριασμό αυξάνεται και η ανάγκη για έκδοση νέου χρέους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι «τρύπες» που δημιουργούνται. Και ενώ τα επιχειρήματα των «οικονομικών» είναι ατράνταχτα, έρχεται από την άλλη πλευρά η πραγματικότητα των κρουσμάτων να δημιουργήσει ένα σταυρόλεξο που μόνο εύκολα δεν λύνεται. Οι επιδημιολόγοι όχι μόνο δεν συνηγορούν στο να ανοίξουν τα μαγαζιά εδώ και τώρα αλλά κρίνουν ότι χρειάζονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους: «Δεν είναι lockdown αυτό που ζούμε» και τα στοιχεία από την κίνηση στους δρόμους το επιβεβαιώνουν.

Με περισσότερα από 2.000 κρούσματα χθες αλλά και την πληρότητα στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία της Αττικής να «αγγίζει» το 100%, είναι πολύ δύσκολο να ρισκάρει κάποιος το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς έναν προσωρινό «συμβιβασμό» ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και τα «πρέπει» των λοιμωξιολόγων. Ο συμβιβασμός έχει να κάνει με τη χρονική μετάθεση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου για τις 8 Μαρτίου.

Το αν αυτό θα γίνει με SMS στο 13032 μάλλον κρίνεται ως ήσσονος σημασίας. Ακόμη και αυτοί που έχουν αναλάβει να φτιάξουν μια πλατφόρμα για την υποδοχή SMS που θα έχουν την ιδιαιτερότητα της «λήξης» ύστερα από τρεις ώρες, μιλούν για ένα σύστημα το οποίο εύκολα μπορεί να παραβιαστεί από τον οποιονδήποτε.

Η πλατφόρμα θα ελέγχει αν ο αποστολέας στέλνει και δεύτερο SMS από το ίδιο κινητό τηλέφωνο ύστερα από την παρέλευση του τρίωρου ώστε να μην εκδίδει νέα απάντηση για να επιτρέψει τη μετακίνηση. Ωστόσο, το σύστημα δεν θα μπορεί να εμποδίσει τον καταναλωτή από το να στείλει SMS από άλλον αριθμό –δεν μπορεί ο αστυνομικός να γνωρίζει ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού που έχει στα χέρια του ο καταναλωτής ούτε από το να κουβαλάει και μια «χάρτινη» βεβαίωση για τη μετακίνησή του. Φαίνεται λοιπόν ότι το lockdown θα παραταθεί και ότι το δημοσιονομικό κόστος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αποδεικνύοντας πόσο δύσκολο είναι να ξεμπερδέψουμε και με την… ουρά της πανδημίας.