Ζημιές 10 εκατ. ευρώ το μήνα για το ελληνικό μάρμαρο μόνο από την αγορά της Κίνας

Ζημιές 10 εκατ. ευρώ το μήνα για το ελληνικό μάρμαρο μόνο από την αγορά της Κίνας

Ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η ελληνική μαρμαροβιομηχανία λόγω της πανδημίας, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας καθώς πρόκειται για έναν κλάδο με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας 1,27 δισ. ευρώ και συνολικές πωλήσεις για το 2019 περίπου στα 520 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το 76% του συνόλου των πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να ανέρχονται σε 395,4 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση το 2019 κατά 9,38%. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά το ακατέργαστο μάρμαρο, οι εξαγωγές του οποίου φτάνουν τα 246,36 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 62,3% του συνόλου, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων κατεργασμένου μαρμάρου αποτιμώνται σε 149,03 εκατ. ευρώ.

Η ICAP σε ειδική μελέτη που εκπόνησε για τον κλάδο του μαρμάρου και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε ο covid-19 στις ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες οι οποίες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδος απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους, τονίζει πως η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε διάφορες οικονομίες, ανύψωσε εμπόδια στην αρμονική διεξαγωγή του εμπορίου.

Συγκρίνοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το α’ πεντάμηνο του 2020 με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η πτώση είναι κατακόρυφη. Μόνο από την αγορά της Κίνας, η μέση απόκλιση για τους πέντε μήνες έφτασε το -53,37%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε «χασούρα» 10 εκατομμυρίων ευρώ ανά …μήνα!

Σε ότι αφορά τις συνολικές εξαγωγές μαρμάρου, αξιοσημείωτη είναι η απόκλιση του τελευταίου τριμήνου, που συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου ήταν μειωμένες κατά 56,02 εκατ. ευρώ.


Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, μικρές «ανάσες ανάκαμψης», ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα, έδωσε ο Μάιος, μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει συγκριτικά το μερίδιο της σε 8,15% από 7% που ήταν τον Μάιο του 2019. Μάλιστα, η ενθαρρυντική ανάκαμψη του μήνα Μαΐου, είναι πιθανό να συνεχιστεί, δεδομένου του καλού χαρακτήρα που δείχνει η χώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όμως, για να επιτευχθεί και να εξασφαλιστεί το γεγονός αυτό είναι αναγκαία και η ενεργή συμβολή των Ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών μαρμάρου. Επιπρόσθετα, στην έκθεση επισημαίνεται η αναγκαιότητα της σύνταξης στρατηγικού πλάνου και πλάνου ανάπτυξης των εξαγωγών στις αγορές στόχους, αλλά και η δημιουργία ενός Brand Name για το ελληνικό μάρμαρο, που να αντικατοπτρίζει όλη την ιστορία του, καθώς και τη μοναδικότητα και ποιότητα του.

Να σημειωθεί ότι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας θεωρείται η Κίνα, η οποία απορροφά το 54% του ελληνικού μαρμάρου. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με εισαγωγές προϊόντων μαρμάρου αξίας 26,19 εκατ. ευρώ και τα ΗΑΕ με 24,69 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι χώρες που έχουν αναδείξει τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών μαρμάρου από την Ελλάδα, σε βάθος οκταετίας, είναι η Ταϊλάνδη με μέσο ρυθμό ετήσιας μεγέθυνσης 41,03% και αξία εισαγωγών 6,26 εκατ. ευρώ, η Αλγερία με 29,66% και αξία 7,11 εκατ. ευρώ και το Κατάρ με 27,59% και αξία 11,98 εκατ. ευρώ.