Ξεπέρασαν τις 37.000 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Ξεπέρασαν τις 37.000 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Ξεπέρασαν τις 37.000 οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «ΕΡΓΑΝΗ» για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, από την ώρα που τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Την υπεύθυνη δήλωση, καλούνται να υποβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορονοϊού.

Επίσης στη δήλωση, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Πρόκειται για όσους υπαμείβονται αντί να απολύονται και το κράτος αναλαμβάνει την ασφάλιση και μέρους του μισθού τους για να εργάζονται, ενώ οι απολύσεις απαγορεύονται, για επιχειρήσεις που θα καταφύγουν στην κρατική βοήθεια. Στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ εδώ

Από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 του μηνός οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε «αναστολή» πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία τους με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ τους, ήτοι αρχικά όσων τα ΑΦΜ λήγουν σε «1», στις 2 Απριλίου όσων λήγουν τα ΑΦΜ σε «2», κ.ο.κ.

Ειδικότερα:

-Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

-Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

-Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

-Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

-Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

-Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

-Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

-Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

-Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

-Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0

Επίσης στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν και την αίτηση για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής. Όσοι αρχίσουν να εγγράφονται, θα πάρουν τα χρήματά τους σταδιακά και έως 30 Απριλίου. 

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή σε επιχειρήσεις- εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής και, κατ' επέκταση, οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Ακόμα, στους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης υποχρεούνται να υποβάλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.