Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη

Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI για την ευρωζώνη

Επιβραδύνθηκε πάλι τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η δυναμική στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος έχει ξεπεράσει το ανώτατο σημείο της, αν και η αισιοδοξία ενισχύθηκε σε σχέση με το χαμηλό 23 μηνών του Αυγούστου, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της IHS Markit.

Ενώ η επιβράδυνση ήταν κάπως εντονότερη από την αναμενόμενη, η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή και οι εταιρίες κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές τους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους προμηθειών.

Ωστόσο οι έρευνες καταγράφουν απόκλιση μεταξύ των υπηρεσιών και της μεταποίησης. Η βιομηχανία υπηρεσιών της ευρωζώνη διέψευσε τις προβλέψεις για αμετάβλητο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Ο προκαταρκτικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 54,4. Κάθε τιμή πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι μεταποιητικές εταιρίες δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις. Ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, στις 53,3 από τις 54,6 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση εκτίμηση ήταν 54,4 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από τις 54,7. Είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2016.

«Δημιουργείται το ερώτημα για πόσο διάστημα μπορείς να διατηρήσεις μια ισχυρή ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών χωρίς έναν ισχυρό τομέα μεταποίησης, ειδικά όταν τόσες μεγάλες εταιρίες υπηρεσιών βασίζονται στη μεταποίηση», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Η αύξηση των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε σημαντικά με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό 25 μηνών, στις 51,4 μονάδες από τις 53,0. Οι εξαγωγές, που περιλαμβάνουν το εμπόριο εντός του μπλοκ, ήταν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI Σεπτεμβρίου, που υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 54,2 μονάδες από τις 54,5, χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 54,4 μονάδες, παραπέμπει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% αυτό το τρίμηνο.

Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μετρά την αισιοδοξία, αυξήθηκε στις 61,9 από το χαμηλό 23 μηνών του Αυγούστου των 61,6 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ