Ύφεση 10% «βλέπει» η κυβέρνηση - Αγώνας δρόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ύφεση 10% «βλέπει» η κυβέρνηση - Αγώνας δρόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα τοπικά lockdown απειλούν με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία και εφόσον ενταχθεί και η Αττική στην κατηγορία 4 στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης, η κατάσταση θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Είναι θέμα χρόνου να «κοκκινήσει» και η Αττική, εξέλιξη που θα οδηγήσει την ύφεση κοντά στο 10% ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό στις 20 Νοεμβρίου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού να αλλάξει ολόκληρος ο προγραμματισμός τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο και προφανώς ο αισιόδοξος στόχος της ανάπτυξης 7,5% αναμένεται να χαμηλώσει.

To κλειδί πάντως για να μετριασθούν οι συνέπειες της πανδημίας είναι να δράσει η Ευρώπη συνολικά λαμβάνοντας μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από την Ε.Ε. υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στο «κόκκινο» η μισή χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα κάνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που υπερβαίνουν τα 38 δισ. ευρώ με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα μέτρα που πρώτο κύκλου της πανδημίας και οι ιθύνοντες της οδού Νίκης σχεδιάζουν και νέα μέτρα έτσι ώστε να βρεθούν μπροστά από τις ανάγκες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει το προσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στις 15 Νοεμβρίου  και αμέσως μετά θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση στις αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο θα παρουσιασθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή και τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί επισήμως.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης συ ολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε έχει σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (δηλαδή η περιγραφή πρωτοβουλίας, οι ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, οι στόχοι και τα ορόσημα). Είπε πως υπάρχει υπερκάλυψη 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, την οποία χαρακτήρισε ως εύλογη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό θα υπάρχει και δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων και προγραμμάτων η οποία θα γίνει με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

- Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων.

- Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.

- Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

- Συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου - 37% πράσινο, 20% ψηφιακό).

Τα χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας και υποβολής του Πλάνου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε, προβλέπουν κατάθεση προσχεδίου στις 15/11 και δημόσια διαβούλευση από τις 25/11 έως το τέλος του έτους. Η αναλυτική αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Η παρουσίαση στο Κοινοβούλιο προγραμματίζεται μέσα στον Ιανουάριο και η κατάθεση του Σχεδίου τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου και όπως είπε τα βασικά στοιχεία αφορούν:

- Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.

- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.

- Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

- Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Ενδεικτικά έργα και  προγράμματα: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).