Τροπολογίες για ΕΚΑΣ και «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για αναστροφή κλίματος

Τροπολογίες για ΕΚΑΣ και «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για αναστροφή κλίματος

Μια τροπολογία αντιστάθμισμα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ φέρνει η κυβέρνηση, ώστε να εκτονώσει τις αντιδράσεις τόσο του λαού όσο και της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, πλέον οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος θα πληρώνουν 10% εισφορά περίθαλψης αντί 25% που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται ότι εφόσον το ποσό της μηνιαίας δόσης ξεπερνά τα 30 ευρώ, τότε η επιστροφή του ΕΚΑΣ θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αιτιολογική έκθεση αυτή η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση όσων συνταξιούχων παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, αλλά έχουν ήδη εισπράξει την σχετική παροχή.

Την ίδια ώρα από την μειωμένη εισφορά περίθαλψης των δικαιούχων του επιδόματος προκύπτει μια δαπάνη σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο που φτάνει τα 10,4 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 10,7 εκ. ευρώ για το 2017 και 10,8 εκ για το 2018 και 1,2 εκ ευρώ για το 2019. Τέλος η κυβέρνηση για να δείξει το …αριστερό πρόσωπό της θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», σύμφωνα με το οποίο θα ενισχυθούν νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.  

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.

Αλέξανδρος Διαμάντης