Τράπεζες: Ποντάρουν στα φθηνά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Τράπεζες: Ποντάρουν στα φθηνά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Στα πλέον ελκυστικά επίπεδα των τελευταίων ετών είχαν υποχωρήσει έως το τέλος του 2021 τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, όπου και παραμένουν παρέχοντας ευκαιρίες στους δανειολήπτες για αγορά ακινήτου. Το μέσο επιτόκιο για δάνεια από όλες τις τράπεζες είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14-15 μηνών και οι τράπεζες ανταγωνίζονται σκληρά τόσο στα επιτόκια όσο και στα ποσά που προσφέρουν έχοντας επιλέξει να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (σταθερό μέχρι και 10 ετών) από το 3,46% του Οκτωβρίου 2020 μειώθηκε σταδιακά σε 3,20% μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέση τιμή σταθερού επιτοκίου για στεγαστικό δάνειο αυτή την περίοδο με εξαίρεση το 3,08% τον Ιούλιο του 2021.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων όλων των κατηγοριών υποχώρησε επίσης στο 2,84% ενώ το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο, υποχώρησε στο 2,41% στο τέλος του 2021.

Τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η λιανική τραπεζική δηλαδή, θα είναι το πεδίο όπου θα ανταγωνισθούν οι τράπεζες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, δεδομένων των στενών περιθωρίων που έχουν, καθώς δανείζονται ακριβότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι επιχειρήσεις με ομολογιακά δάνεια αναδιαρθρώνουν το δανεισμό τους και περιορίζουν τους κλάδους και τα περιθώρια για την αύξηση της κερδοφορίας.

Η συρρίκνωση των περιθωρίων στα επιχειρηματικά δάνεια έχει στενέψει τα περιθώρια. Σε περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων οι τράπεζες είναι δύσκολο να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά ισχύει το αντίθετο για τους δανειολήπτες.

Καθώς όμως μπαίνουμε σταδιακά σε κλίμα ανόδου των επιτοκίων οι δανειολήπτες μπορούν να επωφεληθούν από τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών και το χαμηλό τους επίπεδο, το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν θα διαρκέσει εσαεί. Τα επιτόκια των ομολόγων και οι αποδόσεις τους στη δευτερογενή αγορά έχουν ήδη δώσει το σήμα και η αντίδραση της Wall Street στις αναμενόμενες κινήσεις της Fed είναι ένα πρόδρομο σήμα. Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει και το σήμα θα δοθεί από τη Fed.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο εστιάζουν οι tράπεζες προσβλέποντας σε κερδοφορία είναι τα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικότερα τα καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Το Νοέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση  στα καταναλωτικά δάνεια και ειδικά σε εκείνα με εξασφαλίσεις, όπου το επιτόκιο σχεδόν διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα επιτόκια για υπεραναλήψεις και πιστωτικές κάρτες.

Η αγορά αυτή είναι ακόμα μικρή, αλλά εδώ τα περιθώρια είναι μεγαλύτερα για τις Τράπεζες και η βελτίωση των επιτοκίων και ο ανταγωνισμός μπορεί να φέρει κέρδη καθώς αναμένεται να δάνεια για αυτοκίνητα και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση και να αυξήσουν την τραπεζική κερδοφορία.