Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και η νέα μείωση των εισφορών
Τα μέτρα στήριξης του 2022

Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και η νέα μείωση των εισφορών

Αυτή η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από τάση πολιτικής αυτοκτονίας έλεγε με νόημα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος όταν πριν από λίγο καιρό ερωτούνταν για το αν το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης θα παραταθεί και για το 2022. Χθες, ήρθε και η επιβεβαίωση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, ο πρωθυπουργός «εγκαινίασε» τα μέτρα στήριξης του 2022 ξεκαθαρίζοντας ότι εισφορά αλληλεγγύης δεν πρόκειται να επιβληθεί ούτε το επόμενο έτος.

Ουσιαστικά, «κλείδωσε» το πρώτο δισεκατομμύριο μέτρων στήριξης των φορολογουμένων κατά το 2022, έτος κατά το οποίο προβλέπεται ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης με ταυτόχρονη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων στο κρατικό προϋπολογισμό.

Προς τι η αναφορά του κυβερνητικού στελέχους στην τάση πολιτικής αυτοκτονίας; Αν «ξεπάγωνε» το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έρχονταν αντιμέτωποι με μειώσεις καθαρού μισθού από την 1/1/2022 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας) θα καλούνταν να πληρώσουν περισσότερο φόρο με το εκκαθαριστικό του 2022.

Σε μια κοινωνία που θα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία επί δύο συναπτά έτη, δεν ξεκινάς ένα καινούργιο οικονομικό έτος με επιβολή πρόσθετων φόρων, διότι αυτό συνιστά το «ξεπάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το αντίθετο πρέπει να συμβεί. Μειώνεις ακόμη περισσότερο τις κρατήσεις για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη απασχόληση, δηλαδή δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την εκτέλεση του μισού σχεδίου που έχει ήδη καταστρώσει η κυβέρνηση: Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.

Το υπόλοιπο μισό σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που προσθέτει ακόμη 1 δισ. ευρώ στον δημοσιονομικό λογαριασμό. Και αν μάλιστα βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, τότε στη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, θα προστεθεί ακόμη μισή μονάδα ώστε το -3% να γίνει -3,5% αλλά και -4% από τον Ιούλιο του 2022 και μετά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα, η απάντηση είναι «πρέπει να υπάρξει». Άλλωστε, και για το επόμενο έτος, ισχύει η ρήτρα διαφυγής που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να συντάξει προϋπολογισμό αν όχι με ελλείμματα τουλάχιστον με ισοσκελισμένο το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων.

Αυτό που δεν είναι εύκολο ούτε και πολύ πιθανό να γίνει είναι το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί και το 2022 για την ενίσχυση αυτών που θα έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας.