Το απίστευτο μέλλον της ρομποτικής ή... «Do you love me»

Το απίστευτο μέλλον της ρομποτικής ή... «Do you love me»

Η Boston Dynamics δημιουργήθηκε μέσα στο πανεπιστήμιο του M.I.T. και το 1992 αποσπάσθηκε από το πανεπιστήμιο και πήρε την μορφή εταιρείας. Το 2013 πέρασε στα χέρια του ομίλου της Google, η οποία με την σειρά της την πούλησε το 2017 στην ιαπωνική Softbank.

Πριν μερικές εβδομάδες μάθαμε πως σύντομα το 80% της εταιρείας θα περάσει στον έλεγχο του νοτιοκορεατικού ομίλου της Hyundai. Όλο αυτό το διάστημα οι μηχανικοί της εταιρείας προχωρούν την έρευνά τους στον τομέα της ρομποτικής, περνώντας από «πρωτόγονα» ρομπότ σε όλο και πιο εξελιγμένα, όπως το Big Dog που μετεξελίχθηκε στο πρώτο εμπορικό προϊόν της εταιρείας, το μοντέλο Spot.

Το Spot μοιάζει κάπως με σκύλο και προς το παρόν προορίζεται για εμπορική και βιομηχανική χρήση, ενώ από το 2022 ίσως φθάσουμε και στην χρήση του μέσα σε σπίτια. Όπως φαίνεται και στο σχετικό video, το spot μπορεί να κινηθεί αυτόνομα επί 90 λεπτά με ταχύτητα 3 μιλίων/ώρα, κινείται με άνεση σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αντέχει την ζέστη και το κρύο, δεν προβληματίζεται από την βροχή και την σκόνη, μπορεί να ανοίξει πόρτες και να μεταφέρει αντικείμενα βάρους 14 κιλών. Το άλλο μοντέλο που είναι προς πώληση είναι το Pick το οποίο δεν κινείται και προορίζεται για χρήση σε αποθήκες και εργοστάσια, κυρίως για να σηκώνει αντικείμενα και να τα τοποθετεί με μεγάλη ταχύτητα κατά την διαδικασία φορτώματος και ξεφορτώματος.

Πέρα από τα δύο παραπάνω μοντέλα που πωλούνται ήδη, υπάρχουν το Atlas, το οποίο στην όψη θυμίζει ανθρώπινο σώμα και κινείται με την ταχύτητα και ευελιξία ενός ανθρώπου, και το Handle, το οποίο προορίζεται για χρήση σε αποθήκες και εργοστάσια, κυρίως για την μεταφορά και το φόρτωμα/ξεφόρτωμα αντικειμένων, κάτι σαν κινούμενη έκδοση του μοντέλου Pick. Τα δύο αυτά μοντέλα δεν προβλέπεται προς το παρόν να διατεθούν σε αγοραστές, καθώς η εταιρεία θέλει να πειραματιστεί περισσότερο, ειδικά με το Atlas που μοιάζει τόσο πολύ με άνθρωπο.

Δεν είναι ακόμα γνωστοί οι σκοποί της Hyundai, που σύντομα θα ελέγχει την εταιρεία, αν δεν παρέμβει κάποια ομοσπονδιακή αρχή και ακυρώσει την πώληση για λόγους εθνικής ασφαλείας (δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο αλλά δεν θα μας εξέπληττε) δεδομένης της πολύ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει η επιχείρηση. Λογικά θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία της Boston Dynamics, γιατί μόνη της δεν θα μπορούσε εύκολα να την παράξει. Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι σίγουρο πως οι επιστήμονες και οι ερευνητές της Boston Dynamics θα συνεχίσουν να πρωτοπορούν, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι για την πρόοδο κάθε χώρας η ύπαρξη καταξιωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με την έρευνα και την παραγωγή, κάτι που στην χώρα μας πολύ συχνά κάνουμε πως δεν ξέρουμε. Και για να δώσουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα της εκπληκτικής προόδου στην ρομποτική τεχνολογία που έχουν πετύχει στην Boston Dynamics, σας δίνουμε τον σύνδεσμο για ένα πολύ ωραίο χορευτικό νούμερο με πρωταγωνιστές δύο ρομπότ Atlas, ένα Spot και ένα Handle 

Καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία!!

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.