Τι φέρνει η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ - Τα σχέδια και οι προτεραιότητες

Τι φέρνει η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ - Τα σχέδια και οι προτεραιότητες

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση της Άκτωρ, θα επιτρέψει τόσο στον όμιλο όσο και στη θυγατρική του να αλλάξουν «πίστα». Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφος, τόνισε, στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών ότι η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Ελλάκτωρ, καταρχήν, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Και αυτό με δεδομένο ότι, έως και το 2026, στην Ελλάδα σχεδιάζονται νέα έργα υποδομής ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα οποία το 48% αφορά την ενέργεια, ενώ ακολουθούν οι οδικοί άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα.

Όπως αναφέρθηκε χθες, η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για να γυρίσει σελίδα η Ελλάκτωρ. «Κλειδί» βέβαια, αποτελεί η εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, δηλαδή της Άκτωρ, η μείωση του κόστους και φυσικά η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία πάντως δεν δόθηκαν χθες αναλυτικές λεπτομέρειες ως προς το πως θα υλοποιηθεί, αν υπάρχουν δεσμεύσεις από τους υφιστάμενους ή νέους μετόχους κλπ. Έως ότου ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, για την οποία έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας ο Ιούνιος, η διοίκηση της Ελλάκτωρ σχεδιάζει τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην Άκτωρ, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια 13 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τα 120,5 εκατ. της αύξησης κεφαλαίου, 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Άκτωρ.

Από αυτά: 

-45 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση υποχρεώσεων του εξωτερικού που σχετίζονται κυρίως με φωτοβολταϊκά έργα,

-55 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν σε εξόφληση υποχρεώσεων ενός Ελλάδας, προς προμηθευτές κτλ. Επίσης, η κατασκευαστική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας θα συρρικνωθεί και θα περιοριστεί στη ρουμανική αγορά και στο Κατάρ, όπου επιλεκτικά η εταιρεία θα διεκδικεί έργα κατά βάση στη διαχείριση εγκαταστάσεων (Facility Management).

Στρατηγικός στόχος της Ελλάκτωρ είναι να σταματήσει την «αιμορραγία» του τομέα των κατασκευών που σύμφωνα με τη νέα διοίκηση της εταιρείας, το 2020 προκάλεσε απώλειες, σε επίπεδο EBITDA ύψους 151 εκατ. ευρώ. Βάσει στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2020, η εταιρεία διαθέτει απαιτήσεις 116 εκατ. ευρώ από έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε 159 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά έργα και άλλα projects εκτός Ελλάδας ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, τα υπόλοιπα 20,5 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην ενέργεια και στις ΑΠΕ, όπου η εταιρεία διαθέτει cash flow 28 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της Ελλάκτωρ είναι η Άκτωρ να εμφανίζει θετικές ταμειακές ροές μέχρι το τέλος του 2021 με απώτερο στόχο να είναι σε θέση να διεκδικήσει νέα έργα απαλλαγμένη από «βαρίδια».

Εκτός από την «ένεση» ρευστότητας, το σχέδιο για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους, με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να προβλέπει, αθροιστικά, εξοικονόμηση ύψους 167 εκατ. ευρώ έως και το 2023. Έτσι, μέσω κινήσεων αναδιάρθρωσης, εξορθολογισμού μισθολογικού κόστους, εθελούσιων αποχωρήσεων και απομακρύνσεων προσωπικού από έργα που έχουν ολοκληρωθεί υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι περίπου 70 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.  Και μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές, δημιουργίας νέας οργανωτικής δομής και είσπραξης των απαιτήσεων, το εκτιμώμενο όφελος διαμορφώνεται, έως το 2023, σε 98 εκατ. ευρώ.