7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Τι είπαν τα αφεντικά της Wall Street στο επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ

Τι είπαν τα αφεντικά της Wall Street στο επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ
Shutterstock

Τα μεγάλα ονόματα της Wall Street προειδοποίησαν σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, την Τρίτη για τον κίνδυνο διατηρήσιμης ανόδου του πληθωρισμού με την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή του κόσμου, να βλέπει υψηλή πιθανότητα ότι οι τιμές πετρελαίου θα φτάσουν τα $100 το βαρέλι.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της PIMCO John Studzinski προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

«Όλο και λιγότεροι άνθρωποι πιστεύουν οτι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική», είπε.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs David Solomon ανέφερε ότι η διατήρηση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για μακρύ χρονικό διάστημα ενέχει κινδύνους υψηλότερου πληθωρισμού ενώ ο Larry Fink, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, επεσήμανε ότι βλέπει υψηλή πιθανότητα ότι η τιμή πετρελαίου θα φτάσει τα $100 το βαρέλι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Goldman Sachs αναθεώρησε προηγούμενη της πρόβλεψη, εκτιμώντας οτι η δυνατή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει την τιμή του αργού Brent υψηλότερα από τα $90 το βαρέλι.

Την Τρίτη η τιμή πετρελαίου Brent στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέβηκε 0.5% στα $86.41 το βαρέλι ενώ αυτή του αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1.1%, στα $84.71.

Η άνοδος στους δύο αυτούς τύπους πετρελαίου παγκόσμιας αναφοράς οδήγησε τις τιμές στο υψηλότερο κλείσιμο από τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Saudi Arabian Mining, οι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να σημειώνουν νέα υψηλά αλλά θα προσεγγίσουν ένα επίπεδο ισορροπίας προς το τέλος του 2022.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Jerome Powell δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Federal Reserve θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία απόσυρσης της πολιτικής στήριξης της οικονομίας, μειώνοντας τα ποσά που ξοδεύει για αγορές ομολόγων, αλλά δεν πρέπει ακόμη να πατήσει το κουμπί των επιτοκίων.

Επανέλαβε την επίσημη θεση της κεντρικής τράπεζας που θεωρεί ότι η έξαρση του πληθωρισμού θα υποχωρήσει τον επόμενο χρόνο καθώς οι πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία θα εξασθενίσουν.

Ωστόσο, οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία καθώς μεγάλες αγορές όπως η Κίνα δυσκολεύονται να προμηθευτούν αρκετά καύσιμα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, που έχει ανακάμψει γρηγορότερα από ότι αναμενόταν μετά την καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοιού.

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου σε νέα υψηλά, αποτέλεσμα της σφιχτής παγκόσμιας προσφοράς και της δυνατής ζήτησης από τις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του κόσμου, δείχνει οτι δεν βρισκόμαστε κοντά στην εξισορρόπηση και οι τιμές πιθανότατα θα κρατήσουν τα επίπεδα τους τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης και οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ εμμένουν στην πολιτική ήπιας αύξησης της παραγωγής σε μηνιαία βάση.

Το OPEC+, το καρτέλ του OPEC και οι σύμμαχοι του όπως η Ρωσία, προσθέτει στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μόνο 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα και αντιτίθεται σε ταχύτερες αυξήσεις της παραγωγής.

Με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και αρκετά χρόνια, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν την υψηλότερη κερδοφορία από την αρχή της πανδημίας, τουλάχιστον αυτοί που δεν κλείδωσαν την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές πώλησης.

Οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές παγκοσμίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Οι παίκτες στην αγορά πετρελαίου περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις διεθνείς συνομιλίες με το Ιράν για την επανεκκίνηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Θετική εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου ώστε να ανακουφιστεί η ζήτηση. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.