Τέλος στην υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών - Από το 2022 εξόφληση σε δύο δόσεις

Τέλος στην υπερσυσσώρευση φορολογικών βαρών - Από το 2022 εξόφληση σε δύο δόσεις

Μισθωτοί περιμένουν να πληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης για να πληρώσουν με τη σειρά τους ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μηνός Νοεμβρίου. Οι συνταξιούχοι το ίδιο, περιμένουν την πίστωση της σύνταξής τους. Σε αναμμένα κάρβουνα και οι επαγγελματίες καθώς εκτός από τους προσωπικούς τους φόρους, τρέχει η προθεσμία και για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και για τον ΦΠΑ της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Η Τρίτη, 30 Νοεμβρίου θα γράφει το ημερολόγιο - θα είναι μια από τις πιο δύσκολες ημέρες του χρόνου καθώς συμπίπτει χρονικά η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΝΦΙΑ του ΦΠΑ, των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για όσους είχαν δύο πηγές εισοδήματος: και μισθό και μπλοκάκι. Ίδια και χειρότερα θα γίνουν τον Δεκέμβριο καθώς σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που προαναφέρθηκα θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Το ερώτημα είναι: μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης φορολογικών βαρών; Το 2022, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να διασφαλίσει για όλους τους φορολογούμενους τη μεταφορά φορολογικών βαρών από το β’ εξάμηνο κάθε έτους, στο α’ εξάμηνο. Αυτό που καταφέρνουν ορισμένοι φορολογούμενοι είτε με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας είτε με τη χρήση της πάγιας ρύθμισης, θα επιδιωχθεί να γίνει με δύο παρεμβάσεις στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων.

Η πρώτη παρέμβαση έχει ήδη ανακοινωθεί και αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Από το 2022, αντί να πληρώνουμε σε έξι δόσεις, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, θα πληρώνουμε σε 10 ή σε 12 δόσεις, από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Και η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά στον φόρο εισοδήματος. Αντί να ξεκινάμε να πληρώνουμε από το τέλος Ιουλίου, το τέλος Αυγούστου ή κόμη και από τον Σεπτέμβριο ανάλογα με την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα επιδιωχθεί το 2022 να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όσοι σπεύδουν να κάνουν νωρίς τη δήλωσή τους, να έχουν και τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος είτε σε 8 δόσεις, είτε ακόμη και σε 10 δόσεις.

Αν καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν αυτές οι δύο παρεμβάσεις -δεν θα είναι εύκολο καθώς πρέπει να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα όπως είναι η έγκαιρη ενημέρωση του Taxis με τα στοιχεία των εισοδημάτων, ο υπολογισμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ που εξαρτάται από τα εισοδήματα κλπ- τότε φορολογικά βάρη συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, θα «μεταφερθούν» από το β΄ εξάμηνο στο α’ εξάμηνο καθιστώντας πιο ομαλό το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων συνολικά. Από τα 50 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι οι φόροι του 2022, τα 30 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στο β’ εξάμηνο και τα 20 δις. ευρώ στο α΄ εξάμηνο. Με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, η αναλογία του 60-40, θα επιχειρηθεί να γίνει 55-45% με στόχο την μείωση των μηνιαίων επιβαρύνσεων στο β΄εξάμηνο αλλά και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.