Τέλος Νοεμβρίου -εκτός απροόπτου- το deal CVC Partners - Εθνικής Ασφαλιστικής

Τέλος Νοεμβρίου -εκτός απροόπτου- το deal CVC Partners - Εθνικής Ασφαλιστικής

Με… θετικό πρόσημο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του CVC Capital και της ΕΤΕ για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και σύμφωνα με τις ενδείξεις, εφόσον δεν προκύψει κάτι το απρόοπτο, μία συμφωνία ενδέχεται να κλείσει ως μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Το προηγούμενο διάστημα στην «αγορά» κυκλοφόρησαν πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν ότι το deal «πάγωσε» και πως η διοίκηση της Εθνικής προσανατολίζεται σε ένα plan B με τμηματική διάθεση πακέτων μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, ενημερωμένες πηγές κοντά στη διαδικασία, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν έχει προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη. Συμπληρώνουν δε ότι αν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο θα χρειαστούν ακόμη δύο (ίσως και τρεις) εβδομάδες για την κατάληξη. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα προς συζήτηση», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η προσφορά του CVC capital, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μια πρόταση που για το σύνολο της εταιρείας βρίσκεται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αφορούν είτε βελτιώσεις στο τίμημα είτε ρήτρες που θα ενσωματωθούν στη συμφωνία Και θα συνδυαστούν με μελλοντικά οικονομικά και παραγωγικά αποτελέσματα της εταιρείας. Κατά τις ίδιες πηγές το τελικό τίμημα θα συνδεθεί και με τις επιδόσεις και τους στόχους του bancassurance, οπότε διαμορφώνεται χώρος στη διαπραγμάτευση ώστε οι αριθμοί να «καλύπτουν» και τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι το bancassurance εκτός από κεντρικό πυλώνα του business plan της εταιρείας, αποτελεί και μία δραστηριότητα που επλήγη σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως την περασμένη άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση στόχος φαίνεται πως είναι να προκύψει ένα deal μέσα στις προθεσμίες που έχει η πωλήτρια τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΤΕ διαπραγματεύεται μεν με τον ένα και μοναδικό υποψήφιο που έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά, αλλά την ίδια στιγμή και το plan B για εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο δε φαίνεται να αποτελεί επιλογή της διοίκησης.