7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τα 10 «μυστικά» του νέου Εξοικονομώ

Τα 10 «μυστικά» του νέου Εξοικονομώ
Shutterstock

Ένα διαφορετικό «Εξοικονομώ» θα δουν το φθινόπωρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα θελήσουν να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους. Νέος τρόπος επιλογής, χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης, χαμηλότερα πλαφόν, κόφτες για έχοντες υψηλά εισοδήματα, κόφτες για πολυκατοικίες και πολλές κατηγορίες δαπανών που εντάχθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Στόχος; Να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες, περισσότερα ακίνητα, περισσότερα τετραγωνικά.

Δηλαδή, να εξοικονομηθούν περισσότερες κιλοβατώρες και να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των ακινήτων. Πολλές οι προκλήσεις. Θα ανταποκριθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά; Θα δανείσουν οι τράπεζες για να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή που είναι πλέον συμμετοχή καθώς το ανώτερο ποσοστό επιδότησης φτάνεις το 75%;

Θα αναλάβουν οι υποψήφιοι το ρίσκο να πληρώσουν από την τσέπη τους την ηλεκτρονική ταυτότητα γνωρίζοντας ότι αν δεν μπουν στο πρόγραμμα δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα. Έχει πολλά μυστικά το νέο εξοικονομώ. Δέκα από αυτά είναι τα σημαντικότερα.

  1. Δεν υπάρχει το «όποιος πρόλαβε-πρόλαβε». Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για έναν μήνα. Θα κάνουν αιτήσεις όλοι όσοι θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους και οι αιτήσεις τους θα αξιολογηθούν και θα μοριοδοτηθούν. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το φαινόμενο του προηγούμενου γύρου με τα λογισμικά που χώρισαν τους αιτούντες σε πατρίκιους και πληβείους.

  2.  Ενδιαφέρον για το πρώτο πρόγραμμα καλούνται να δείξουν όσοι έχουν παλαιά σπίτια, όσοι έχουν μη μονωμένα ή ενεργειακά μη αποδοτικά ακίνητα (σ.σ δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα που κατατάσσονται σε χαμηλή ενεργειακή κλάση) αλλά και όσοι έχουν κύρια κατοικία σε περιοχές που επικρατούν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες ιδίως τον χειμώνα. Φυσικά, ρόλο θα παίζει και το εισόδημα. Έτσι, ιδιοκτήτης με χαμηλό εισόδημα και ακίνητο σε ορεινό χωριό το οποίο είναι παλαιό και μη επαρκώς μονωμένο και θέρμανση με ξύλα ή ηλεκτρικά καλοριφέρ, συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να καταταγεί σε μια από τις επιλέξιμες θέσεις.

  3. Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται πλέον ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται. Η κύρια χρήση, αφορά αποκλειστικά στον αιτούντα.

  4. Πολύ κρίσιμο στοιχείο: επιλέξιμες θα είναι οι κατοικίες για τις οποίες έχει εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα είτε ολόκληρου του κτηρίου είτε της διηρημένης ιδιοκτησίας. Και εδώ είναι το πρώτο «μυστικό» του προγράμματος: αν η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας αποτελέσει προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης, τότε ο διεκδικητής θα πληρώνει στην πραγματικότητα «εισιτήριο». Αν καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, το κόστος θα καλύπτεται από το πρόγραμμα. Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση, ο ενδιαφερόμενος θα έχει εκδώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα χωρίς να την αξιοποιήσει άμεσα. Το κόστος ανέρχεται στα 1000 ευρώ κατά μέσο όρο καθώς είναι πολλά τα δικαιολογητικά που ζητούνται. Μένει να φανεί πως θα επηρεάσει αυτή η νέα προϋπόθεση τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων.

  5. Το υπουργείο Περιβάλλοντος παύει να είναι τόσο «γαλαντόμο» αποκλείοντας ουσιαστικά από το πρόγραμμα τους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα. Όποιος εμφανίζει ατομική εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα αποκλείεται.

  6. Μειώνονται και τα ποσοστά επιδότησης. Το 90% δεν υπάρχει στον νέο πίνακα. Το ποσοστό φτάνει στο 75% και αυτό δίνεται για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 5000 ευρώ και οικογενειακό κάτω των 10.000 ευρώ.

  7. Τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα: πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις του υπόλοιπου ποσοστού από τόσο φτωχά νοικοκυριά; Η ίδια συμμετοχή του 25-30% μπορεί να μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Και επειδή οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν επισφαλή δάνεια, το δημόσιο θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή.

  8. Ο ανώτατος προϋπολογισμός του προγράμματος δεν μπορεί πλέον να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να εντάξει περισσότερες κατοικίες. Και τα 28.000 ευρώ δεν είναι εγγυημένα για όλους καθώς μπαίνουν και επιμέρους πλαφόν: 0,9 ευρώ επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας αλλά και το ποσοστό των 180 ευρώ επί της επιφάνειας των κύριων χώρων

  9. Αλλαγές και για τις πολυκατοικίες. Αναμένεται ότι θα μπει όρος να συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Άλλο ένα δύσκολο σημείο. Σε ποιες πολυκατοικίες θα υπάρξει συμφωνία σε ποσοστό 100%;

  10. Αναμένεται ότι δεν θα προχωρήσουν αιτήσεις πολυκατοικιών αποκλειστικά για κοινόχρηστες δαπάνες. Το νέο πρόγραμμα θέλει «εμπλοκή» και των ιδιοκτητών για τα διαμερίσματά τους.