7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Στουρνάρας: Να μην επικρατήσουν «νευρικές» απόψεις σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής

Στουρνάρας: Να μην επικρατήσουν «νευρικές» απόψεις σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Την ανησυχία του να μην επικρατήσουν λανθασμένες απόψεις λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να υπάρξει στροφή προς σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στον Κύκλο Ιδεών τη Δευτέρα.

Τόνισε ότι η ΕΚΤ θέλει ομαλή μετάβαση του μηχανισμού νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τον επόμενο χρόνο.

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος για να σχεδιάσουν προγράμματα με τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτούν μικρές επιχειρήσεις, ώστε σιγά σιγά να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις και να διαχυθεί η δανειοδότηση σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ επιδοτεί τις τράπεζες για να δανείσουν, βεβαίως βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι τι τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα που κάνουν την αγορά κατοικίας συμφέρουσα αντί του ενοικίου. Οι τιμές ακινήτων έχουν κινηθεί ανοδικά καθώς είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση την τελευταία δεκαετία.