Στον αστερισμό των deals και της οικονομίας

Στον αστερισμό των deals και της οικονομίας

Τα 2,1 δισεκατομμύρια που έβαλαν στο τραπέζι οι Αυστραλοί για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ τινάζοντας τη μπάνκα στον αέρα, δημιουργούν νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά και τις αποτιμήσεις. Δείχνουν ότι οι αξίες των ελληνικών assets ανεβαίνουν και ότι οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ένα premium, αρκεί αυτά να είναι μοναδικά.

Είδαμε τη Macquarie να δίνει 2,1 δισ για τη θυγατρική της ΔΕΗ. Την Italgas να βάζει 733 εκατ. για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη Mondelez να δίνει 2 δισ. για τη Chipita. Τη BC Partners να αγοράζει έναντι σχεδόν 1 δισ. τη Wind. Βλέπουμε τον χορό εξαγορών του CVC Capital, όχι μόνο στην υγεία και το εντυπωσιακό τίμημα 1,5 δισ. για την απόκτηση της Εγνατίας Οδού. Το πέρασμα της Pharmaten στα χέρια της Partners Group (1,6 δισ.), τις απανωτές εξαγορές ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων σε υψηλές τιμές.  Ο πήχης ψηλώνει για τις αξίες των υποτιμημένων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα μεγάλα private equity funds του πλανήτη έρχονται και τοποθετούνται στους πιο hot κλάδους της ελληνικής αγοράς, την ενέργεια, τις κατασκευές, τον τουρισμό, τη πληροφορική, γιατί διακρίνουν μια εντυπωσιακή αλλαγή που συχνά εμείς εδώ ακόμη δεν βλέπουμε. Τις προοπτικές μιας οικονομίας με πολλά υποτιμημένα περιουσιακά assets και υπερπροσφορά φθηνού καταρτισμένου δυναμικού. Μια οικονομία στην αρχή της κυκλικής ανάκαμψης, που κραυγάζει για επενδυτικές ευκαιρίες, με τεράστια δυναμική. Το δείχνουν οι τιμές στις οποίες κλείνουν και ανακοινώνονται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη. Το τίμημα -«μαμούθ» των 2,1 δισ. των Αυστραλών της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αποκαλύπτει την πραγματική αξία των παγίων του ομίλου ΔΕΗ. Μετά και τη χθεσινή προσφορά, το 100% της θυγατρικής της στα δίκτυα ηλεκτρισμού αποτιμάται πλέον στα 4,2 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις κρυμμένες υπεραξίες στα 3.200 μεγαβάτ των υδροηλεκτρικών της, που σε πραγματικές αξίες αποτιμώνται κοντά στα 5 δισ., μιλάμε για μια ΔΕΗ, με επιχειρησιακή αξία κοντά στα... 10 δισ. ευρώ. Το πόσο υποτιμημένος είναι ακόμη ο όμιλος το δείχνει η αξία του στο ταμπλό. Η κεφαλαιοποίησή του δεν ξεπερνά τα 2,3 δισ.

Στην ουσία, η χθεσινή συναλλαγή δείχνει και το δρόμο προς τα που πάνε τα πράγματα στην ελληνική αγορά. Ενέργεια, ακίνητα, υποδομές, logistics, τεχνολογία, είναι οι τομείς που θα μονοπωλήσουν για μεγάλο διάστημα το ενδιαφέρον καθώς μεγάλου βεληνεκούς συμφωνίες και αποκρατικοποιήσεις προετοιμάζονται ή προχωρούν με τιμήματα που αναμένεται να εκπλήξουν θετικά, όπως του ΔΕΔΔΗΕ.

Καθώς η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα βελτιώνεται, θα ξεπερνά το σοκ της πανδημίας και της περασμένης δεκαετίας, οι εισηγμένοι όμιλοι θα εκπονούν νέα επιχειρηματικά σχέδια και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάρουν μπροστά, θα ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι ζήτημα χρονισμού, λένε οι αναλυτές. Αργά ή γρήγορα, θα αφυπνισθούν οι αξίες, ακολουθώντας τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας. Και όλα αυτά σε μια αγορά με πολύ χαμηλότερες ακόμη αποτιμήσεις από αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Κατά μέσον όρο, ο λόγος EV/ EBITDA στην Ελλάδα κινείται με ένα discount 20%-30% ανάλογα με τον κλάδο συγκριτικά με ευρωπαϊκές αγορές.

Και όσο το επιχειρηματικό σκηνικό θα αναδιατάσσεται με την είσοδο νέων πρωταγωνιστών, τα μεγάλα funds δεν θα διστάζουν να πάρουν το ρίσκο της Ελλάδα και η οικονομία θα γυρίζει σελίδα, τόσο θα αλλάζουν και οι αποτιμήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το κυριότερο θα πέσουν οι δείκτες χρέους και θα ανέβει η αξιολόγηση των εταιρειών, οι οποίες σταδιακά θα αποκτούν ακόμη πιο ανταγωνιστική πρόσβαση σε κεφάλαια.

Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, η συναλλαγή με την Macquairie, εκτός από τεράστια ώθηση με φρέσκα κεφάλαια στις επενδύσεις ΑΠΕ που δρομολογεί η ΔΕΗ, θα ρίξει κατακόρυφα το χρέος της. Το καλοκαίρι του 2019, ο λόγος καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη (Net Debt / EBITDA) βρισκόταν στο 11. Σε επίπεδα δηλαδή χρεοκοπίας. Σήμερα βρίσκεται περίπου στο 3,5 αλλά με τη πώληση του ΔΕΔΔΕΗ αναμένεται να πέσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω του 3.

Κατά δεύτερον, το καθαρό τίμημα, δηλαδή τα 1,3 δισ. ευρώ που θα βάλει στο ταμείο της η ΔΕΗ – τα υπόλοιπα 804 εκατ. ευρώ είναι το ποσοστό χρέους του ΔΕΔΔΗΕ που αναλαμβάνουν οι Αυστραλοί και αντιστοιχεί στο 49%- θα διατεθεί κατά 50% σε απομείωση χρέους και κατά 50% σε επενδύσεις ΑΠΕ. Σε αυτό δηλαδή που έχει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο ανάγκη η χώρα, προκειμένου να μειωθεί μόνιμα το ενεργειακό κόστος και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.