Στην αγορά της Αφρικής μπαίνει η εταιρεία λιπαντικών LPC

Στην αγορά της Αφρικής μπαίνει η εταιρεία λιπαντικών LPC

Στην κατασκευή μονάδας λιπαντικών στην Αλγερία προχωρά η εταιρεία LPC, θυγατρική της Motor Oil. Σε κοινοπραξία με τη Naftal, θυγατρική της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Αλγερίας Sonatrach, η LPC προχωρά σε επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής λιπαντικών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Το έργο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2022 με στόχο τις εξαγωγές λιπαντικών προϊόντων στην ευρύτερη αγορά της Αφρικής, ενώ η μονάδα θα είναι σε θέση να παράγει 55.000 μετρικούς τόνους λιπαντικών και 5.000 μετρικούς τόνους γράσου.

Σαν κίνηση αποσκοπεί στην εδραίωσή της εταιρεία σε μια αγορά, όπως αυτή της Αφρικής, όπου το επόμενο διάστημα ο τομέας των λιπαντικών αναμένεται να καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη θα υποχωρεί, λόγω της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης. “Στόχος μας είναι σύντομα να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της LPC Δημήτρης Κονταξής μέσα από νέες συνεργασίες και τεχνολογίες.

Σύμφωνα με στοιχεία για τον κλάδο, οι εξαγωγές της LPC αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών λιπαντικών, με την εταιρεία να πραγματοποιεί πωλήσεις σε περισσότερες από 55 χώρες, ενώ διατηρεί θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Σε επίπεδο πωλήσεων αυτές ανέρχονται στους 120.000 μετρικούς τόνους, ενώ πρόσφατα η LPC προχώρησε στην κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής γράσου 3.000 μετρικών ετησίως, επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ. 

Η επένδυση βρίσκεται εντός των βιομηχανικών εγκατατάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο και παράγει μία πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου αλλά και συνθετικών γράσων, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή ακόμη και σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα μειώσει την ζήτηση για τα παραπάνω προιόντα, οδηγώντας τον κλάδο των λιπαντικών σε μετασχηματισμό.