Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, 13:58

-A +A

Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση της Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, 13:58
Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση της Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος
-A +A

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ένα βήμα πριν την εκκίνηση βρίσκεται η νούμερο ένα επένδυση της Blacrock στην ελληνική αγορά του real estate μετά και την τελική έγκριση των όρων πολεοδόμησης της έκτασης στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, και αφού η επένδυση είχε κινδυνέψει ουκ ολίγες φορές να τιναχθεί στον αέρα, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με τους όρους δόμησης της περιοχής των τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, όπου και προγραμματίζεται να αναπτυχθεί ο πολυχώρος Academy Gardens.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την εταιρεία Artume να ξεκινήσει την επένδυση, την οποία είχε αποφασίσει να αναστείλει, λόγω των καθυστερήσεων έγκρισης του προεδρικού διατάγματος από το υπουργείο. Η διάσταση απόψεων φαίνεται ότι ξεπεράσθηκε και το ΥΠΕΝ υπέγραψε με την εταιρεία μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο προσδιορίζονται τα περιβαλλοντικά οφέλη από την επένδυση.

Τώρα, προκειμένου να μπουν μπουλντόζες στην Ακαδημία Πλάτωνος θα πρέπει το υπουργείο να υπογράψει άλλο ένα προεδρικό διάταγμα, αυτό για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί το Academy Gardens. Δίχως αυτό, η Artume δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το κείμενο θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, και μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες για την ανάπτυξη του πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας επιφάνειας 55.000 τ.μ., ο οποίος θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφους.

Εφόσον οι εργασίες ξεκινήσουν φέτος, τότε το έργο συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέσα στο 2020.

Στο μνημόνιο συνεργασίας, προβλέπεται:

1. Η δημιουργία ζώνης πρασίνου, εμβαδού περίπου 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την δημιουργία της ζώνης.
2. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.
3. Η συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω.
4. Η ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω.
5. Η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου.
6. Η μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, καθώς και ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Σημειώνεται πως η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων.

Οι παραπάνω δράσεις και παρεμβάσεις, ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021, το οποίο προβλέπει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής κατοικίας, τον έλεγχο και αναδιάρθρωση των χρήσεων γης, την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και την επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.

Φωτογραφία Intime News

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα