Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011 ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011 ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης

Τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011 κατέγραψε ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης, με 54,9 μονάδες το Δεκέμβριο από τις 53,7 μονάδες τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Markit, ο μέσος όρος για το δ'' τρίμηνο ήταν στις 54 μονάδες, επίπεδο αρκετά υψηλότερο από το 52,1 του γ'' τριμήνου.

Για τον μήνα Δεκέμβριο, ο μεταποιητικός δείκτης κατέγραψε τα πιο υψηλά επίπεδα στην Ολλανδία (57,3 μονάδες), μετά στην Αυστρία (56,3 μονάδες), στη Γερμανία (55,6 μονάδες), στην Ισπανία (55,3 μονάδες), στη Γαλλία (53,5 μονάδες), στην Ιταλία (53,2 μονάδες) και στην Ελλάδα (49,3 μονάδες).

Σχολιάζοντας τα τελικά στοιχεία του δείκτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ανέφερε ότι “ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης εισέρχεται δυναμικά στο 2017, έχοντας ολοκληρώσει το 2016 με μια αύξηση στην παραγωγή”.

Όπως τόνισε, “για να έχουμε μια εικόνα για τα στοιχεία του PMI, το υψηλό πεντέμισι χρόνων που καταγράφηκε το Δεκέμβριο είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχο με την αυξανόμενη εργοστασιακή παραγωγή, η οποία αγγίζει το εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό ύψους περίπου στο 4%".

Τέλος, σημείωσε ότι “αυτό που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι η ανάκαμψη είναι γενικευμένη, με τους δείκτες PMI στην Ευρωζώνη να δείχνουν βελτίωση και παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ήπιας ύφεσης”.