S&P: Η μετατροπή των CoCos βελτιώνει το κεφαλαιακό απόθεμα της Τρ. Πειραιώς

S&P: Η μετατροπή των CoCos βελτιώνει το κεφαλαιακό απόθεμα της Τρ. Πειραιώς

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τρ. Πειραιώς σε «Β-/Β», λόγω της βελτίωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων της μετά την απόφαση της ΕΚΤ να απορρίψει την πληρωμή των CoCos, προχώρησε η Standard & Poor’s, δίνοντας παράλληλα σταθερό outlook.

Ο οίκος εκτιμά ότι η μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές ύψους 2,37 δισ. ευρώ θα βελτιώσει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, ωστόσο σημειώνει ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι της είναι μέτριο, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η μετατροπή των CoCos, σημειώνει η S&P, θα οδηγήσει στην ενίσχυση του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας, ο οποίος διαμορφωνόταν στο 14,1% στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά 40 μονάδες βάση ετησίως την περίοδο 2020-22, περιορίζοντας έτσι τις πιέσεις στα κεφάλαιά της.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες η Τρ. Πειραιώς θα διατηρήσει τα προφίλ οικονομικού και επιχειρηματικού κινδύνου, ήτοι τη σταθερή καταθετική της βάση και μία ισορροπημένη χρηματοδοτική θέση.

«Εκτιμούμε ότι η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και ποιότητα θα δώσει στην Τρ. Πειραιώς μεγαλύτερο χώρο να υλοποιήσει τις προσπάθειες μείωσης των NPEs, τα οποία συνεχίζουν να αντιστοιχούν στο 47% των δανείων, με βάση στοιχεία 30 Σεπτεμβρίου 2020», σημειώνει η S&P.

Ο οίκος θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της τράπεζας στην περίπτωση που φανεί ότι η Πειραιώς θα μειώσει σημαντικά το απόθεμα κόκκινων δανείων διατηρώντας παράλληλα την κεφαλαιακή της επάρκεια.